Sous virtuals a Andorra per als immigrants

Reformes laborals

Avui, Joan Antoni Guerrero, 06-08-2007

LLEI · El govern fixa salaris base obligatoris per contractar estrangers en funció de la categoria TITULACIONS · Els llicenciats universitaris hauran de cobrar 2.006 euros com a mínim CONFUSIÓ · La nova normativa deixa molts punts sense aclarir

El govern andorrà va aprovar fa unes setmanes un reglament per regular l’expedició de nous permisos de treball i els sous obligatoris que hauran de cobrar els immigrants d’entrada si són contractats per empresaris del país. A partir d’ara, les empreses que es disposin a contractar estrangers hauran d’abonar un salari mínim base fixat en aquest reglament d’acord amb la categoria per a la qual es contracti l’immigrant. D’aquesta manera, segons el govern andorrà es farà justícia i els sous correspondran al grau de preparació del treballador, a banda que s’aconseguirà que arribi mà d’obra més qualificada.

Una faula

El fet cert, però, és que aquesta mesura ha estat rebuda per molts treballadors d’Andorra com un conte difícil d’empassar. La taula salarial que ha fixat el departament de treball andorrà ha estipulat, per exemple, que un immigrant professional amb títol universitari de segon o tercer cicle cobri obligatòriament, i com a mínim, un sou de 2.006 euros, xifra que ha provocat que molts executius d’empreses que requereixen titulats universitaris s’hagin escandalitzat.

Al mateix temps, el reglament ha creat una gran confusió entre treballadors que fa anys que viuen al país i fins i tot entre els natius del mateix Principat. Hi ha universitaris que cobren poc més de mil euros d’entrada i l’anunci de l’existència d’aquesta taula salarial va ser l’esperança de més d’un per fer florir la nòmina a final de mes.

En alguns centres de treball l’eufòria s’ha extingit quasi a l’instant en estendre’s les veritables condicions del nou reglament. “La taula s’aplicarà als immigrants contractats a partir de l’entrada en vigor del reglament [11 de juliol passat], la resta es quedaran amb els mateixos sous i no tenen possibilitat que se’ls actualitzi d’acord amb la nova taula salarial en una renovació del permís de treball”, expliquen des del Servei d’Immigració andorrà.

Aquesta nota a peu de pàgina ha alleujat els gerents de les empreses, mentre que ha indignat molts treballadors a qui la taula salarial – aplicada retroactivament – hauria afavorit, sobretot en el cas dels llicenciats universitaris. En altres sectors, com el de la construcció, el reglament no ha aixecat tanta suspicàcia ja que la taula fixa un sou de 1.275 euros per a un treballador especialitzat, xifra molt per sota del que es pot arribar a cobrar en aquest àmbit.

Incertesa

Ara per ara, en els centres de treballs creix la incògnita de què passarà quan una empresa hagi de contractar un llicenciat amb l’obligació de pagar – li com a base molt més del que cobra un treballador amb més antiguitat. En aquest cas, l’opinió generalitzada és que feta la llei, feta la trampa i que les empreses s’aprofitaran dels contractes verbals i del desconeixement dels nouvinguts per posar – los en categories inferiors.

Conxita Mora, directora de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), ha participat en la confecció de la nova taula salarial en reunions amb el govern andorrà. Explica que els sous obligatoris que s’han estipulat “s’ajusten a la realitat” i que han sorgit d’acord amb l’executiu, “tenint en compte la mitjana” del que es paga actualment. En tot cas, va afegir que “no s’ha d’oblidar” que la mesura “és restrictiva” perquè busca “protegir el mercat interior” i que sempre es podran fer reajustos.

Queixes dels treballadors

“Tothom sap que aquest reglament és una mentida; no calia ni que es molestessin a fer – lo públic”, manifesta una professora andorrana de secundària. Encara més decebuda és l’opinió d’un resident espanyol que fa quatre anys que viu a Andorra i que treballa en el sector serveis: “Es tracta d’una mesura per embrutir el país, es posen traves a la contractació de llicenciats universitaris perquè les empreses no estan disposades a pagar 2.006 euros”. Així mateix, creu que amb el reglament es convida les empreses a infringir la llei amagant els llicenciats en categories inferiors perquè no hagin de cobrar el que estipula la nova taula.

Des del govern s’ha reconegut que el nou reglament ha suscitat queixes d’algun empresari però que globalment s’ha acceptat perquè la taula salarial obligatòria havia estat consensuada amb la patronal. Les darreres reformes legislatives de l’executiu andorrà en matèria laboral han estat refusades pels sindicats.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)