Allau de cambrers immigrants

Avui, Xavier Alegret, 01-08-2007

MAJORIA Al 98% de les empreses de restauració de Catalunya hi treballen estrangers AUGMENT El sector preveu que el nombre de nouvinguts tendirà a créixer

El 97,8% de les empreses d’hostaleria i restauració de Catalunya tenen treballadors immigrants en les seves plantilles i un 57,8% del total tenen com a mínim la meitat de la plantilla formada per immigrants, segons un estudi fet públic ahir pel Gremi de Restauració de Barcelona. I és que es tracta d’un sector que ocupa el 13,3% d’estrangers amb contracte de treball a Catalunya, més de 45.000 en total i només per sota de la construcció, segons les últimes dades oficials.

L’investigador i responsable tècnic de l’estudi, Xavier Gironès, va explicar que la tendència que els cambrers siguin estrangers és “creixent i tendirà cap al 100%”, tot i que va descartar que arribi a aquest extrem. El país que aporta més treballadors a la restauració catalana és el Pakistan, amb un 12,2% del total. Per continents, els americans copen el 48% dels llocs de treball del sector ocupats per immigrants, seguits dels asiàtics (24%), africans (11%), europeus (10%) i oceànics (7%).

Els immigrants ocupen càrrecs de poca responsabilitat, com va explicar Xavier Gironès, que va mostrar – se convençut, però, que “estem en una primera fase” i que això canviarà gràcies a la formació. La realitat, però, és que tots els estrangers enquestats es troben o bé de cara al públic, com els cambrers, o a la cuina, com cuiners i auxiliars, i cap dels consultats ocupa càrrecs directius.

El relleu

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Gaietà Farràs, va explicar que el sector “està vivint una revolució a Catalunya, que és reconeguda a tot el món”. Així, Farràs va mostrar – se convençut que els treballadors immigrants suposaran una continuació del model restaurador català, que “ve de la cultura de l’esforç de la postguerra”. “El model – va dir – té un recanvi, que són els immigrants, que també vénen de la cultura de l’esforç i volen treballar a l’hostaleria”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)