Rumí anuncia mà dura contra els immigrants irregulars i diu que se n'han repatriat 25.000

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 04-07-2007
Defensa un model d’integració “menys rígid” que el francès i basat en la igualtat d’oportunitats
Veu "pedagògiques" les repatriacions

El govern espanyol ha agafat el compromís d'aplicar mà dura contra la immigració irregular. Una duresa que es tradueix en xifres com ara que en el que portem d'any s'han repatriat més de 25.000 sense papers, segons va explicar ahir la secretària d'Estat d'Immigració, Consuelo Rumí, que va participar a les jornades La joventut immigrant, empresa i societat, organitzades per la Fundació Grup Set.

La lluita contra la immigració clandestina és un dels principals eixos de la política migratòria de l'Estat, que ha decidit apostar per un model propi d'integració en què se subratlli sobretot el sentit de pertinença a la societat, la igualtat d'oportunitats i la interculturalitat. Tot plegat per no caure en els errors que han dut països amb més tradició migratòria - l'exemple més evident és França - a tenir greus conflictes amb els joves de famílies d'origen immigrant.

Rumí defensa "un model menys rígid i més flexible" que el francès o el britànic per aconseguir la cohesió entre autòctons i nouvinguts i sobretot "anticipar - se als conflictes" i evitar que cristal·litzin bosses d'immigració amb poques perspectives de mobilitat social.

Dissuadir d'emigrar

I en aquesta cohesió social, segons la secretària d'Estat, no hi pot haver distorsions: ni irregulars ni economia submergida que actuï de focus d'atracció. Rumí, a més, va defensar "l'efecte pedagògic" de les repatriacions per dissuadir altres compatriotes que podrien pensar a emigrar. "Repatriem més que mai i a països on mai s'havia fet", va dir, i va esmentar el Senegal, Gàmbia, Guinea Bissau, Mauritània i el Marroc.

Per als que no poden ser repatriats i per respondre a l'arribada de subsaharians a les Canàries que poden demanar acollir - se a l'estatus de refugiat, la responsable d'immigració va defensar l'acord amb diferents entitats per fer - los una acollida d'emergència un cop són traslladats a la Península. El director de Càritas a Barcelona, Jordi Roglà, va recordar que la seva entitat no ha firmat l'acord perquè consideren poc útil una acollida de només quinze dies: "Som l'entitat on van el dia setze i els dies següents".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)