Confondre l'efecte amb la causa
Renda nacional i immigració
Avui, , 21-06-2007TÒPIC · La professora Anna Laborda demostra en un informe que és falsa la relació entre la immigració i els sous MOTIU · El model de creixement econòmic espanyol, basat en sectors com la construcció i els serveis, és el que explica la pèrdua de pes dels salaris
En filosofia, la causa falsa és aquell fet que és considerat causa d’un segon fet només perquè l’ha precedit immediatament en el temps. Un exemple: creix el nombre de treballadors immigrants a l’Estat i baixa el pes específic dels salaris en la renda. Atribuir un fet a l’altre és, segons les conclusions de la professora d’ESADE Anna Laborda, un cas de causa falsa, i tots dos fets són efectes d’una mateixa causa.
En un informe publicat per l’escola de negocis, Laborda sosté que el pes creixent de la immigració en el mercat laboral espanyol no és la causa que els salaris baixin respecte de la renda – d’un 50% l’any 2000 a un 47,6% l’any 2005 – , sinó que el motiu cal buscar – lo sobretot en el nou model de creixement econòmic espanyol. Aquest model, segons la professora d’ESADE, “es basa en un creixement acusat en sectors de baixa productivitat, amb salaris inferiors a la mitja i amb ocupació de baixa qualificació”. Aquests sectors – agricultura, serveis i sobretot construcció – han creat una ocupació que no ha estat coberta per mà d’obra autòctona i que ha estat “la veritable causa de l’arribada de la immigració” per ocupar aquests llocs de treball “i no els processos de regularització” segons l’informe de Laborda, que demostra que cal sobrepassar la causa falsa i anar a buscar la causa primera, encara que no afavoreixi el tòpic.
(Puede haber caducado)