Alumnes i mares el primer dia de curs en una escola de Salt, al Gironès

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 30-05-2007
Els sociòlegs adverteixen que cal aprofitar l’actual bonança econòmica per afavorir la integració de la immigració
Educació, feina i salut, essencials per a una bona cohesió social i evitar conflictes com els de França

L'educació, el mercat de treball i la salut són tres elements clau per aconseguir una societat integradora en què les persones d'origen estranger no se sentin desplaçades i actuïn com a tals. El crit d'alerta no és nou, però ahir hi van insistir diferents sociòlegs i analistes de la societat catalana: concretament, van advertir que si no s'apliquen de manera urgent polítiques d'immigració que contribueixin a la cohesió social, existeix el perill que d'aquí a pocs anys, si hi ha una crisi econòmica, el que ara poden ser petits conflictes s'agreugin i sorgeixin problemes greus.

"Hem d'aprofitar l'actual bonança econòmica per iniciar veritables polítiques de cohesió social. Si d'aquí a dos o tres anys hi ha una crisi i l'ascensor social deixa de funcionar, podem tenir problemes com a França", va exposar el sociòleg Oriol Homs, president de l'Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Homs va fer la reflexió en la presentació del primer anuari de l'ACS, Societat catalana 2007, que analitza els fets destacats del 2006 que són claus per al futur de la societat catalana, com ara l'aprovació de l'Estatut i, precisament, el procés d'integració dels immigrants.

Homs va recordar que Catalunya ha viscut altres onades d'immigració, com ara la dels andalusos i extremenys dels 60, però la diferència és que ara arriba més gent amb menys temps i això exigeix més eines per reforçar l'Estat de benestar. "El problema no és que arribin, sinó veure com s'integren", va insistir, i va assenyalar que la mà d'obra estrangera és imprescindible per mantenir el nivell d'activitat econòmica.

Escoles gueto

La coordinadora de l'anuari, Teresa Montagut, va fer unes pinzellades sobre la situació de la població immigrada i, entre d'altres, va destacar el debat del dret a vot dels immigrants; la "preocupació" perquè no poden rebutjar unes condicions de treball i uns sous miserables que els autòctons sí que rebutgen perquè compten amb un suport familiar; i l'evidència que el sistema educatiu per zones "no ajuda a la integració i segrega els alumnes d'origen estranger".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)