Racisme sense pal·liatius

La Fiscalia obre diligències per un presumpte delicte d’odi comès a Mestalla

La Vanguardia, CARLOS NOVO, 23-05-2023

El futbol espanyol ha reaccionat amb contundència amb una condemna sense pal·liatius a l’episodi de racisme patit per Vinícius diumenge a Mestalla. La sensació general és clara. Un cop conscients del problema existent, és necessari buscar la fórmula per convertir això en un abans i un després perquè casos com aquest no es puguin tornar a reproduir a la Lliga. Veient les reaccions, també queda clar que la solució no pot ser només matèria de disciplina esportiva. La Fiscalia de València va obrir diligències per un presumpte delicte d’odi.

El tràmit consistirà a recollir informació sobre el que ha succeït a partir de totes les fonts disponibles, incloent-hi vídeos publicats a les xarxes socials, possible informació policial i fins i tot l’acta arbitral. La investigació fiscal abordarà tant el que va succeir durant la rebuda als jugadors del Reial Madrid a l’avinguda de Suècia, com durant el transcurs del partit.

L’ AFE ( Associació de Futbolistes Espanyols) i el Moviment contra la Intolerància, el Racisme i la Xenofòbia també van presentar una denúncia conjunta.

El Reial Madrid i altres entitats anuncien que es personaran com a acusació particular
Fins diumenge s’havien presentat nou denúncies per racisme contra Vinícius, amb el resultat de dues condemnes. Amb el que va passar a Mestalla diumenge la solidaritat amb el brasiler va arribar des de molts fronts, des de la compareixença d’urgència del president de la Federació Espanyola, Luis Rubiales, o per mitjà dels comunicats del Consell Superior d’ Esports (CSD), de la Comissió Antiviolència, de la Lliga de Futbol o del mateix Reial Madrid. També, amb les dures paraules de condemna de Xavi Hernández, l’entrenador del FC Barcelona, que a la seva roda de premsa no va poder ser més clar: “Si hi ha un insult, no es juga. Es para el partit i ens n’anem a casa”.

Luis Rubiales també es va mostrar concloent: “Segurament Vinícius té més raó del que creiem. Mentre hi hagi un sol indesitjable que insulti per la condició sexual, el color de pell o el credo, tenim un problema greu que taca tot un equip, una afició, un club i un país”.

Per Rubiales, la solució del problema també depèn del fet de demanar als clubs que siguin menys indulgents: “Els demano als clubs que no dilatin els procediments. Si hi ha una sanció, encara que faci mal, que no es dilati en el temps. La llei actual no ens deixava actuar de la manera que ens hauria agradat. A la f ederació anglesa, que es posa com a exemple, hi ha una sanció, s’escolten totes les parts, hi sol haver possibilitat d’acord i allà se soluciona. Serà així també a la nova llei, tot i que hi haurà un òrgan arbitral superior. Desitgem que el moment arribi. Més enllà d’altres àmbits jurisdiccionals, la resposta ferma de la RFEF hi ha de ser”.

La Lliga ja ha presentat deu denúncies aquesta temporada per insults al brasiler
Entre els comunicats, destaca per la duresa el del Consell Superior d’ Esports, que assenyala que “aquests incidents són intolerables i absolutament condemnables no només a l’espai esportiu sinó en un país com Espanya, terra d’acollida i que fa de la diversitat la seva bandera. La xenofòbia demostrada per alguns energúmens ens avergonyeix com a societat i com a esport. La violència, el racisme i qualsevol mena de discriminació són l’antítesi dels valors de l’esport, que són precisament els del respecte, l’empatia i l’esperit d’equip”.

El Reial Madrid també va posar el crit al cel pel que va passar. Florentino Pérez es va reunir ahir al matí amb Vinícius per expressar-li el suport del club. Després, el Madrid emetia un comunicat per mostrar “la repulsa més enèrgica i condemnar el que havia passat” i per anunciar que “a causa de la gravetat dels fets el Reial Madrid ha anat a la Fiscalia General de l’Estat, sense perjudici de la seva personació com a acusació particular als procediments que s’iniciïn”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)