Primer pas per a la reforma migratòria

Estats Units

Avui, Lara Bonilla, 19-05-2007

ÈXIT · Acord entre republicans i demòcrates per legalitzar la majoria dels dotze milions de ‘sense papers’ que hi ha al país CANVI · El projecte de llei endureix les fronteres i fixa un programa de treballadors temporals

Els detalls per permetre la legalització dels dotze milions d’immigrants sense papers que hi ha als EUA, la majoria sud – americans, començaran a debatre’s dilluns al Senat. Avança, així, la tan polèmica reforma migratòria després que un grup de senadors demòcrates i republicans arribessin dijous a un acord que també endurirà les fronteres.

Segons el president dels EUA, George W. Bush, el projecte de llei – que encara ha de ser aprovat pel Senat – no és cap amnistia, “però tampoc tractarà amb animositat els immigrants indocumentats”, va dir en un intent de calmar l’ala més conservadora del seu partit, que s’oposa a una amnistia general. Bush va felicitar els líders dels dos partits al Senat per haver assolit un acord en una qüestió que ha dividit els EUA en els últims mesos i va dir que està “frisós” per signar la reforma com més aviat millor.

No és casualitat que Bush estigués tan satisfet, ja que reformar la política migratòria és un dels grans objectius del mandat.

Els indocumentats podran optar a un permís de treball i a un visat Z, però abans hauran de pagar una multa de 5.000 dòlars, provar el seu domini de l’anglès i no tenir antecedents penals. S’estableix un termini de vuit anys per completar les gestions. El text també autoritza a finançar la construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic i a contractar més agents de fronteres. El projecte inclou un programa de 400.000 treballadors temporals, a qui es permetrà treballar en períodes de dos anys. Mèxic ha elogiat la proposta, però els grups d’immigrants han criticat un sistema de punts per concedir la “targeta verda” en funció del nivell d’educació i del salari i perquè limita la reunificació familiar.

El projecte de llei s’ha acordat després de mesos de negociacions entre demòcrates i republicans i haurà de ser harmonitzat amb el text del Congrés. “És la millor oportunitat per assegurar les nostres fronteres i treure milions de persones de l’ombra”, va dir el senador demòcrata Edward Kennedy.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)