Els veïns neguen ser racistes i asseguren que només volen que es mantingui el comerç tradicional

COMERÇ

Avui, Virgínia Mascaró, 11-05-2007
Els convocants no tenien el permís d’Interior Un centenar de veïns es va concentrar davant l’última carnisseria que queda al barri
Els botiguers xinesos van tancar els locals abans per por a enfrontaments

La cassolada contra la proliferació en exclusiva de comerços xinesos a l'Eixample Dret, convocada ahir a les vuit del vespre, finalment no es va poder celebrar perquè els organitzadors no tenien el permís del departament d'Interior per fer - la. Els veïns del barri Fort Pienc volien manifestar públicament el seu disgust i malestar perquè ha desaparegut del tot el comerç proper i divers, en un barri on viu molta gent gran.

"Els Mossos d'Esquadra ens han comunicat que no podíem fer la concentració perquè no teníem l'autorització d'Interior i que si la fèiem hauríem de pagar una multa de 30.000 euros. Ningú ens havia dit que era necessària i feia deu dies que havíem demanat el permís a l'Ajuntament i a la Guàrdia Urbana", va explicar Charo Martínez, portaveu de l'Associació de Veïns Eixample Sostenible (AVVES).

Tot i això, un centenar de veïns es van congregar davant la carnisseria Mor, al carrer Roger de Flor, on gairebé tots els comerços xinesos eren tancats a les vuit del vespre. El detonant que els ha fet sortir al carrer ha estat el proper tancament de l'única carnisseria que queda al barri, després que tanqués, fa un any, una peixateria. La família Mor no pot pagar l'alt lloguer que els demana el propietari. Ara paguen 1.200 euros al mes i amb el nou contracte n'haurien de pagar gairebé 2.900, cost no assumible.

La concentració veïnal d'ahir va causar rebuig des que es va anunciar. SOS Racisme va dir que veia xenòfoba una cassolada a favor del comerç autòcton davant de l'asiàtic. La Confederació de Comerç de Catalunya també va manifestar ahir el seu desacord amb la manifestació contra el comerç xinès a l'Eixample.

Part del rebuig és perquè l'endemà mateix d'aparèixer un cartell que anunciava que es llogava el local de la carnisseria, que tancarà portes al juny, hi van aparèixer unes pintades racistes. Segons la portaveu d'AVVES, "el fet que una sola persona hagi fet les pintades, no vol dir que tots els veïns siguem racistes, ni xenòfobs, però la gent està cremada perquè fa molt temps que denunciem per vies legals el que passa al barri i l'Ajuntament no ha fet res per solucionar - ho".

El president de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya, Lam Chen Ping, va demanar ahir als comerciants xinesos dels voltants del carrer Trafalgar que tanquessin els seus comerços a les set de la tarda per por a enfrontaments amb els veïns.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)