L'essència de l'art flamenc 'taconea' a Nou Barris

El Mundo, 11-05-2007

Artistes. Farru, Pitingo, Los Habichuela i Chano Domínguez seran les estrelles del festival Flamenco a Nou Barris. Es tracta de tres propostes que mostren tres maneres d’entendre aquest art, ‘Tres tonos’ que s’uneixen amb una total consonància, ‘A compás’ En el marc del festival Flamenco a Nou Barris, ahir Antonio Fernández Montoya, Farru, va oferir el seu darrer espectacle. Fill de la bailaora Rosario Montoya, La Farruca, i germà del bailaor Farruquito, el jove Farru ha estat testimoni de l’art flamenc més pur des de sempre. Acompanyat del seu cosí Barullo, va oferir un espectacle gitano de gran força i elegància. Aquest ha sigut el primer dels dos grans festivals de flamenc que se celebren aquest mes de maig en els diferents districtes de la ciutat ja que el pròxim 22 de maig comença també el Festival de Flamenc de Ciutat Vella.


La programació de divendres 11 de maig s’obre amb la jove formació De – Lirios, que amb només dos anys de carrera ja ha actuat en diversos tablaos i festivals de flamenc, no només a Barcelona, sinó també a la resta d’Espanya i a Europa. Els seus intèrprets, amb edats entre els 20 i els 30 anys, ofereixen una interessant combinació del flamenc més arrelat i tradicional amb l’harmonia i els arranjaments més innovadors.


A continuació, tres generacions de la família Habichuela amb el cantaor Pitingo ens delectaran amb el seu art incomparable.Poc es pot dir de la família Habichuela que els amants del bon flamenc no sàpiguen. Aquesta família granadina, gitana i flamenca de llarga tradició, té nombrosos premis obtinguts al llarg de les carreres dels seus membres. La sàvia comprensió de l’acompanyament al cante, basada en la capacitat de saber donar el protagonisme a la veu, es demostra àmpliament en aquest espectacle, en què membres de tres generacions de la família apadrinen el jove cantaor de Huelva Antonio Alvarez, Pitingo. Envoltat per aquest acompanyament de luxe, Pitingo conserva la tradició apresa i ens mostrarà la capacitat per barrejar la granaína amb el bolero o el son i el quejío del flamenc amb el blues.


Pel que fa al dissabte 12, el festival ens ha preparat una jornada de flamenco – jazz amb Chano Domínguez, un músic que, amb el piano, ha aconseguit una insòlita integració dels ritmes i el llenguatge del jazz i del flamenc. A partir d’una estructura de jazz tradicional, Chano mostra el seu mestratge en la interpretació de tangos, tanguillos, alegrías, compás de bulerías, fandangos i soleás.El festival de flamenc servirà de prèambula de la festa major de Nou Barris on Gabino Diego, La Cabra Mecánica i Jaume Sisa també seran els protagonistes. Aquesta celebració popular és una de les més seguides de Barcelona i al 2006 va comptar amb gairebé 125.000 visites. La festa major, que destaca pel seu gran contingut cultural, ofereix l’oportunitat de gaudir de l’actuació d’artistes consagrats de manera totalment gratuïta.


Gabino Diego presentarà dimecres 16 a les 21.30 hores el seu monòleg Una noche con Gabino, exitós espectacle d’humor que te des de fa anys pels teatres espanyols. Diego actuarà a l’aire lliure, al pati de la seu del Districte de Nou Barris, dins el cicle d’ambient intimista Nits al pati. El mateix escenari acollirà la nit del dia següent, dijous 17 de maig, el concert de Jaume Sisa. El cantautor tocarà els temes del seu mític àlbum Qualsevol nit pot sortir el sol, publicat fa més de trenta anys.La tercera gran atracció de la Festa Major és l’actuació de La Cabra Mecánica. La banda liderada per Lichis presentarà els seu repertori divendres 18.00 a les 23.00 hores a la plaça Major del Districte. L’altre concert destacat és el que dissabte 19 oferiran junts Gertrudis, Los Manolos i DJ Txarly Brown. Qualsevol informació addicional a www.bcn.cat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)