Trencar el silenci

Avui, David González / dgonzalez@avui.cat, 10-05-2007

El PP de Badalona repartirà 30.000 còpies d’un devedé per a la campanya de les municipals del 27 de maig que comença aquesta mitjanit amb el títol de 7 minuts. El documental se centra en els efectes de la nova allau immigratòria al municipi i especialment en el fenomen dels pisos pastera, que recentment va originar un important conflicte veïnal. SOS Racisme es planteja portar el PP als tribunals per “racista” i “xenòfob”, atès que vincula immigració amb delinqüència. I troba el devedé electoral més propi d’un partit d’"extrema dreta" que d’un de democràtic.

Badalona és una ciutat de 225.000 habitants la tercera de Catalunya que els últims 6 anys ha multiplicat per dotze el nombre de residents procedents de la nova immigració: de 3.000 a 32.000, de l’1,4% al 14,4% del cens. Un 60% són pakistanesos, marroquins, xinesos i equatorians. L’Ajuntament, dirigit per el PSC, ha elaborat diversos plans pilot d’integració dels nouvinguts, però és evident que hi ha problemes i és evident que aquests problemes afecten especialment als barris que van créixer amb l’altra immigració, la dels anys 60. Barris edificats sense control durant el desarrollismo que gràcies a la democràcia i als impostos que paguem tots han pogut redreçar-se. Per això, el drama d’aquests barris és la por. Por que la falta de respostes davant d’un repte que necessàriament obliga a reformular les pautes de convivència no els porti de retorn al punt zero: als anys 60. A la desestructuració social, la degradació urbana, la inseguretat, l’abandó.

Vénen eleccions municipals i els municipis són els primers a rebre l’impacte d’una problemàtica que sovint obté com a resposta el silenci. Un silenci que cal trencar sense por des de la política conscient i consistent. El debat sobre la immigració no pot quedar segrestat en la dialèctica entre els devedés de tuf lepenista i el fals progressisme del papers per a tothom.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)