coL·Lectius

Els romanesos expulsats de pisos pastera malviuen ara en solars de Santa Coloma

Viuen en barraques fetes amb plàstics i en unes condicions pèssimes d'higiene Queixes veïnals per la brutícia i la inseguretat

Avui, Jordi Alcover, 25-03-2007

La història es repeteix però l’escenari és ben diferent. La vintena de persones que vivien en un pis pastera del barri de Llefià de Badalona i que van ser expulsades per l’Ajuntament ara campen en un solar de Santa Coloma, just darrere de l’Hospital de l’Esperit Sant. Es dóna el cas que la Guàrdia Urbana va desallotjar les famílies perquè vivien en un local comercial que no tenia cèdula d’habilitat. El drama de la immigració fa que ara visquin desprotegits en barraques de plàstic a l’aire lliure amb unes condicions d’higiene lamentables.

El solar, que queda a la part de posterior de l’antic sanatori colomenc, fins ara estava envoltat per una tanca metàl·lica que ha estat trencada pels romanesos per accedir al seu interior. El camí fins a la cabana l’assenyala un rastre de deixalles i roba bruta. Fins i tot s’hi poden trobar restes de ferralla que recullen per sobreviure, com ara una ràdio de cotxe.

Els veïns del barri del Raval de Santa Coloma apunten que allà hi viuen dues famílies amb canalla petita. SOS Racisme, que ha posat el cas en coneixement als serveis socials de Santa Coloma, denuncia que al col·lectiu gitano romanès “no se’l vol enlloc” En aquest sentit, acusa l’Ajuntament de Badalona de “treure’s el problema de sobre” i de dur a terme una política municipal “injusta, d’esborrar el problema”.

La ONG també ha fet públic que l’hospital de l’Esperit Sant els ha facilitat unes mantes perquè “puguin suportar les baixes temperatures” d’aquests primers dies de primavera. La doctora Àngels Fernández, portaveu del centre sanitari, ha assegurat que no té coneixement d’aquesta actuació i l’atribueix a “un gest solidari realitzat per algun treballador”.

Veïns del carrer Sanatori, que desemboca a l’hospital, afirmen que tenen por de nit perquè els romanesos deambulen per la zona bevent alcohol i fent soroll.

“Aquí no s’hi pot viure de nit, tot són crits, i la policia no fa res; jo tinc por de sortir”, assegura Emilio Fernández, un veí. Natàlia Martínez comenta, per la seva banda, que com que aquestes persones no tenen un lloc on fer les seves necessitats les fan enmig del carrer, “com si fos la cosa més natural del món”. Júlia Vadillo, membre de l’Associació de Veïns del Raval, es queixa que les vegades que han vingut els Mossos d’Esquadra “no s’ha fet res” i que els mateixos agents policials els han recomanat que recullin firmes per solucionar el problema i les entreguin a l’Ajuntament de Santa Coloma. Dit i fet. Els veïns del barri ja s’estan organitzant i s’han unit per recollir firmes perquè l’administració trobi una solució al problema de desemparament dels romanesos.

Amb firmes o sense, les condicions d’extrema pobresa dels gitano romanesos són evidents.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)