educació

Mil immigrants queden fora dels ajuts a la concertada

Educació no exhaureix la partida del 2006 per garantir la gratuïtat als estrangers dels centres privats Maragall assegura que hi haurà mestres per estendre la sisena hora

Avui, Carol Biosca, 20-03-2007

La primera convocatòria d’ajuts del departament d’Educació als centres concertats per a l’escolarització d’alumnes amb necessitats educatives específiques (la majoria immigrants), corresponent a l’any passat, ha beneficiat finalment uns 8.000 alumnes, mil menys dels previstos.

En el marc del Pacte Nacional per a l’Educació, la conselleria va aprovar per al 2006 una línia d’ajuts de 3,5 milions d’euros per als centres concertats, amb dos objectius: d’una banda, subvencionar la firma de contractes – programa per garantir la gratuïtat dels ensenyaments a tots els alumnes dels centres que els subscrivissin, una mesura de la qual en aquest primer anys s’han beneficiat 7 escoles; de l’altra, obrir una línia d’ajuts destinats a cobrir les activitats complementàries (no incloses en el mòdul del concert) dels alumnes immigrants, per exemple la sisena hora.

Durant el balanç de l’aplicació del Pacte educatiu un any després de la firma de l’acord, el conseller Ernest Maragall va exposar ahir que dels 3,5 milions previstos per a aquests conceptes el departament només se n’han gastat 2, ja que els ajuts a la concertada per a l’escolarització d’immigrants (de 600 euros anuals per als escolars de primària i de 300 per als d’ESO) no han pogut arribar als 9.000 alumnes previstos.

El secretari de Polítiques Educatives, Francesc Colomé, va admetre que no se n’han acabat de sortir perquè la identificació d’aquests alumnes “comporta un procés llarg”, que requereix un informe dels equips d’assessorament psicopedagògic, que ha impedit en alguns casos que tota la documentació estigués a punt en el termini fixat. Colomé, que va atribuir aquest desfasament a les dificultats que comporta la posada en marxa d’una nova actuació, va assenyalar que el departament espera que en la convocatòria del 2007 aquests ajuts puguin arribar a entre 12.000 i 15.000 alumnes immigrants, incloent – hi els que ara n’han quedat exclosos.

Maragall va destacar l’aposta per construir un sistema “mixt però integrat” de centres sostinguts amb fons públics, “de qualitat i accessible per a tothom”, i va assegurar, referint – se a la recent constitució de la taula que ha de revisar el mòdul del concert, que se’n beneficiaran “tots aquells que respectin les regles del joc”.

Pel que fa a una altra de les mesures estrella del Pacte, la implantació de la sisena hora a la primària pública, el conseller va assegurar, en resposta a la falta de mestres denunciada pels sindicats, que l’extensió de la mesura al 90% de l’alumnat el curs vinent es durà a terme amb plenes garanties.

El conseller va anunciar que properament convocarà la subcomissió de seguiment de la sisena hora per explicar amb detall quina és la previsió del departament.

El desenvolupament del Pacte durant aquest any ha tingut un cost de 113,8 milions d’euros, el 92% del pressupost inicial.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)