Mercat Treballar sense cobrar Reportatge

Més oferta que demanda genera abusos i il·legalitats

feina · Catalans treballen en proves a Londres de fins a vuit hores, que no els paguen denúncia · L'Església critica l'explotació d'immigrants

Avui, Conxa Rodríguez, 19-03-2007

El primer ministre, Tony Blair, s’ha disculpat perquè el Regne Unit va aprofitar – se de l’esclavisme – abolit ara fa 200 anys – , però no s’adona del que passa pels locals d’Islington, el barri de Londres on vivia abans de ser president del govern. Donís Galán, un jove català de 27 anys, està vivint, o sobrevivint, una temporada a Londres per perfeccionar l’anglès. És llicenciat en llengua i literatura castellana, però, d’entrada, no aspira a fer ús dels seus títols i cerca una feina manual en bars o restaurants. Va deixar el seu currículum en diversos locals del carrer major d’Islington i van trucar – lo de The Garden per a una prova. El local es troba just al davant de l’ajuntament del barri, on diu en lletres daurades “Islington Town Hall”. “La prova l’havia de fer en cap de setmana, que és quan més gent hi ha al bar. Vaig començar a les nou de la nit recollint vasos, posant gel a la galleda i vaig haver de netejar una vomitada del lavabo de les dones. Vaig treballar fins a les dues de la matinada i en acabar no van pagar – me, van dir – me que les proves no les paguen i no van donar – me la feina”, explica el jove. Això passava el passat 23 de febrer.

Aquesta pràctica és il·legal, segons explica una portaveu del ministeri de Comerç i Indústria amb competències sobre l’aplicació del salari mínim: “Les proves de feina s’han de pagar amb el salari mínim fora que siguin programes de formació finançats pel govern”, afirma. El salari mínim és de 8 euros l’hora per als majors de 22 anys; 6,6 euros per als d’entre 18 i 21 anys, i 4,9 euros per als d’entre 16 i 17 anys.

Sergi Mar, de 26 anys, està indignat perquè va fer una prova de vuit hores de treball pesat en un local de Camden, al nord de Londres, i no va cobrar. El local – ironies de la vida – es diu Proud (‘orgullós’) Galleries. “Vaig començar abans de les nou de la nit de dissabte fins a les tres de la matinada, i en tancar vaig trigar fins a dos quarts de cinc a recollir, netejar i treure les escombraries. Les begudes eren en un pati descobert i aquella nit plovia a bots i barrals. Els vaig dir que vuit hores de feina no eren una prova sinó una jornada, però no van pagar – me”, relata.

L’alcalde de Londres, Ken Livingstone, diu que Londres és la ciutat que més jovent atrau de la resta del món per estudiar, treballar o viure provisionalment. L’aprenentatge o perfeccionament de l’anglès és un dels atractius que porta joves cap a la ciutat del Tàmesi. Agències de treball com Adecco reconeixen que, fins i tot per a feines de salari mínim, hi ha més oferta de mà d’obra que demanda. Això genera abusos. En el camp del salari mínim viu Tatiana Viladomat, una jove de 23 anys, espavilada i llicenciada en comunicació audiovisual, que treballa de cambrera al bar – restaurant d’un teatre. “L’ambient està bé perquè hi vénen famosos. Aquests dies hi sopa Kristin Scott Thomas, que està fent La gavina, però alguns dies he treballat 11 hores amb només 20 minuts de descans” explica Tatiana.

El catòlic Von Hügel Institute de la Universitat de Cambridge ha publicat un informe criticant per “immoral” l’explotació de la mà d’obra estrangera al Regne Unit. L’informe diu que almenys en tres parròquies catòliques de Londres més del 25% dels practicants són immigrants il·legals. No és aquest el cas dels catalans, membres de la Unió Europea, però sí coincideixen en altres pràctiques. L’informe també diu que el 25% dels immigrants treballen més de 46 hores a la setmana, mentre que un 10% ho fa més de 56 hores. L’informe està basat en 1.000 immigrants d’Europa de l’Est, Amèrica del Sud i l’Àfrica.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)