Com ser bons

Avui, Isabel-Clara Simó, 03-03-2007

Una bona notícia: la Unió Europea ha creat una agència que protegeixi els drets fonamentals, alertada per l’increment del racisme. No cal afegir que aquesta agència es limita a assessorar i a aconsellar, car no té cap mena de poder executiu: la sobirania dels Estats és intocable, com sap tothom. La intenció és lloable i fa front a una necessitat tangible: amb l’augment d’immigrats, com era previsible, ha augmentat el racisme: és la teoria dels anticossos, com diu un amic meu biologista.

En la inauguració es va dir que Europa no pot ser només un espai econòmic, sinó que ha de ser una entitat moral, tot impedint que hi hagi espais on es practica l’odi. Aplaudiments. Jo estic emocionada. De fet, ja no em tornaré a enyorar del famós “tribunal Russell” que va sorgir arran de la Guerra del Vietnam.

I tanmateix la feina d’aquesta agència és summament delicada. Perquè hi ha situacions inacceptables en la comunitat turca a Alemanya, conductes irresponsables en totes les presons europees – creguin – me: en totes – , i hi ha el cas de Rússia. I no sols amb els txetxens, amb qui es practica, entre el silenci general, un autèntic genocidi, sinó coses tan greus com la descoberta d’una xarxa de prostitució a l’exèrcit rus i maltractaments físics amb els que hi ingressen de bell nou.

A més, hi ha els vols de la CIA, amb permís tàcit europeu per torturar, com s’ha demostrat, i hi ha la passivitat amb les operacions de l’OTAN, car la majoria d’Estats de la UE ho són també de l’OTAN. I hi ha els incòmodes genocidis lingüístics. I hi ha les nenes musulmanes mutilades. Ai, que em temo que aquesta agència és un simple gerret de flors!

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)