Col·lectius La ciutat, escenari de protestes de caràcter divers

Un dissabte amb cinc protestes al carrer a Barcelona

Marxes · Mobilitzacions al matí i a la tarda pels carrers de la ciutat protestes A més de la del TGV, les manifestacions s'oposaven a la tala d'alzinars, el traçat de la MAT, les barreres laterals perilloses i la llei d'estrangeria Normalitat · No hi va haver incidents

Avui, 28-01-2007

Barcelona va ser l’escenari ahir al matí i a la tarda de fins a cinc manifestacions. A part de la dels afectats pel traçat del TGV, les altres quatre es van fer per protestar contra la tala d’alzinars centenaris al Tibidabo, l’actual traçat de la línia de molt alta tensió (MAT), les barreres laterals perilloses de la xarxa viària i la llei d’estrangeria. Cap va causar incidents.

Les associacions representades a la plataforma SOS Tibidabo, que agrupa una trentena d’entitats, es van manifestar a la tarda pel centre de la ciutat per protestar pel pla d’ampliació de la muntanya russa del parc, que tallarà un bosc d’alzines centenàries, i pel judici a quatre activistes denunciats per desordre públic per haver – se encadenat a un arbre durant mitja hora el novembre passat.

Pel portaveu del Col·lectiu Agudells – Ecologistes en Acció Catalunya, Juli Fontoba, “l’ampliació de la muntanya russa, que serà set vegades més gran que l’actual”, no comportarà la tala d’una cinquantena d’arbres com assegura el Parc del Tibidabo, sinó “de molts més alzinars”. La construcció de l’atracció enmig dels arbres obligarà a aplicar la llei contra incendis i, “per tant, a deixar uns espais buits entre el bosc i la muntanya russa, que farà tallar molts més arbres”, assegura Fontoba. Per Pilar Nieto, de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola – la muntanya està pendent de ser reconeguda com a parc natural – , les entitats estan en contra del “model d’oci del Tibidabo” i lamenten que “vulgui ser Port Aventura”.
 
Torres en miniatura i un ase

Amb un caire també ecologista, uns 150 membres de la coordinadora de plataformes No a la MAT es van manifestar contra la línia d’interconnexió elèctrica de molt alta tensió davant el Palau de la Generalitat. Els manifestants van fer un gran desplegament escènic a la plaça, on van instal·lar una vintena de rèpliques de les torres elèctriques. Cada torre portava el nom d’una de les poblacions afectades des del sud de França fins al País Valencià. Els manifestants portaven un ase amb un cartell que deia “No a la MAT”.

Pel portaveu de la plataforma, Pasqual Aguilar, “el projecte només respon a interessos comercials, no soluciona les necessitats de la població i hipoteca el futur de la ramaderia, l’agricultura i el turisme rural per on passa la línia de molta alta tensió”. Segons Aguilar, el projecte perpetua un model energètic centralitzat, totalment obsolet, ineficient i destructor del medi ambient.

El col·lectiu Salvem les Guilleries, de Sant Hilari Sacalm, una de les zones més afectades i amb el grup més nombrós de persones present a la manifestació, no només rebutja la xarxa, sinó que reclama un model energètic alternatiu.

La tercera concentració la van protagonitzar un centenar de motoristes que es van manifestar al matí per protestar contra les barreres laterals perilloses de la xarxa viària. Els motoristes es van concentrar a les nou del matí a l’avinguda Joan XXIII, al costat del camp del Barça, i van recórrer els carrers escortats per agents de la Guàrdia Urbana fins al Portal de l’Àngel, on va acabar el recorregut. Uns 120 d’aquests manifestants van anar a donar sang a una unitat mòbil i van repartir uns fullets.

Salvador Cornudella, conegut com el Cobusito, va explicar que “ens manifestem de manera regular per reclamar que se substitueixen les barreres laterals convencionals per unes de dobles per evitar que els motoristes passin pel forat de sota i es lesionin de manera molt greu”. Les accions han tingut repercussió. “La Generalitat s’ha compromès a substituir – les durant el quart quadrimestre d’aquest any. Primer es canviaran les de filferro de la carretera de Vic”, afirma Cornudella.

Finalment, mig miler d’immigrants es van manifestar ahir a la tarda des de la plaça Universitat fins a la de Sant Jaume per reclamar la derogació de la llei d’estrangeria, el tancament dels centres d’internament i l’anul·lació de les expulsions d’immigrants, segons l’Assemblea Papers per a Tots i Totes, entitat organitzadora. La marxa es va fer amb el suport de SOS Racisme, AJAC i V de Vivienda.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)