barcelona | cop a les màfies

La xarxa de proxenetes del Raval actua a tot Europa

Els detinguts formen una organització jerarquitzada, de disciplina militar La banda coaccionava les noies amenaçant-les a elles i també els seus familiars a Romania

Avui, 17-11-2006

Jordi Panyella

El negoci de la prostitució al barri del Raval de Barcelona era controlat, fins dimecres passat, per una potent organització de proxenetes amb origen a la regió romanesa de Constanta i amb ramificacions en diversos països d’Europa Occidental. L’operatiu policial desplegat fa dos dies va permetre desarticular diversos clans en què s’estructura la banda i detenir alguns dels seus màxims responsables, van explicar ahir els comandaments del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Urbana que van dur a terme el desplegament. L’operació, dirigida per la magistrada Maria Eugènia Canal, titular del jutjat d’instrucció número 2 de Barcelona, encara està oberta, però la policia ja l’ha definit com “el cop més important contra les xarxes estrangeres de la prostitució”.

En total es van detenir 110 persones, 93 de les quals tenen nacionalitat romanesa. L’únic detingut amb passaport espanyol és l’artista Carmen de Mairena, que ahir encara era als calabossos del centre d’internament de la Verneda a l’espera de passar a disposició judicial. De Mairena té un pis al carrer Sant Ramon de Barcelona que lloga a noies que capten clients a la via pública. L’artista, que avui i demà havia d’actuar a Madrid, nega que el seu negoci tingui res a veure amb els prostíbuls dels romanesos.

La policia també es va fer càrrec de cinc menors, entre els quals un nen de dos mesos fill d’un dels detinguts, però també dues noies de disset anys que eren obligades a exercir la prostitució. Els cinc menors han passat a ser tutelats per la Generalitat.

La policia imputa als detinguts els delictes d’associació il·lícita, contra els drets dels treballadors estrangers, amenaces, coaccions, diversos delictes relacionats amb la prostitució i contra el patrimoni. S’està analitzant el material que es va trobar en els escorcolls domiciliaris perquè es creu que la banda també es dedicava a duplicar targetes de crèdit.

Tot i que la policia va assegurar que els proxenetes mantenien les noies “segrestades” en els pisos, el mateix cos policial va reconèixer que de moment no hi ha prou indicis per imputar als detinguts un delicte de “detenció il·legal”. El que sí que sembla clar és que les prostitutes treballaven sota amenaces, coaccionades aquí per dones de la mateixa organització mafiosa, i coaccionades a distància, ja que elements de la banda mantenen sota control els seus familiars a Romania.
 
Llibre de registres

Entre el material confiscat hi ha diversos llibres on els proxenetes registraven els diners que les noies els entregaven per la seva activitat. També s’ha trobat els comprovants d’enviament d’aquests diners a l’estranger. Els mafiosos funcionen dividits en clans, i cada un d’aquests controla una zona determinada.

En l’operatiu van caure fins a tres responsables d’aquests clans i un dels màxims responsables internacionals que, per casualitat, era a Barcelona aquests dies i va poder ser sorprès per la policia. L’estructura de la banda està molt jerarquitzada i els seus membres actuen amb un procediment militar, amb sancions i càstigs fins i tot físics.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)