la cimera de girona

Zapatero i Chirac deixen en mans de la UE el traçat de la línia MAT

àrbitre La Comissió Europea designarà un coordinador en la matèria perquè proposi el traçat definitiu abans de l'estiu solució El president francès critica que "les passions" externes han impedit un acord d'experts

Avui, 17-11-2006

Elisabeth Escriche

No hi va haver sorpreses sobre la interconnexió de la línia d’alta tensió a la cimera hispano – francesa celebrada ahir a Girona i, tal com s’havia anunciat, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el de la República Francesa, Jacques Chirac, van acordar demanar a la Comissió Europea que nomeni un coordinador perquè proposi abans de l’estiu del 2007 el traçat definitiu de la infraestructura.

Per primer cop, Chirac va mostrar – se directament implicat en el procés i va titllar de “necessitat gairebé vital” la interconnexió, mentre que Zapatero en va tornar a defensar la construcció “per garantir l’estabilitat elèctrica de Catalunya i per proveir les infraestructures del nord d’Espanya”.

El nom del coordinador serà consensuat entre els dos països i la decisió que prengui serà vinculant perquè tindrà la legitimitat de la Comissió Europea. “Crec que és necessari que la decisió sigui definitiva i que entri en aplicació de la manera com aquesta autoritat que es nomeni ho decideixi i per sobre de les passions que es desencadenen massa freqüentment sobre el tema”, va puntualitzar Chirac. El president francès va recordar que els dos països han intentat en diverses ocasions estudiar un possible traçat però que “mai ha donat resultats perquè les passions han estat més fortes que els experts nomenats per Espanya i França”. La plataforma contra la línia de molta alta tensió es va mostrar molt crítica amb la decisió dels dos mandataris. “És una manera de guanyar temps perquè la línia no interfereixi negativament en les eleccions franceses que se celebraran a principis de l’any vinent”, va assegurar el seu portaveu, Xavier Llorente.
 
Aliança estratègica

Els presidents espanyol i francès van defensar l’"aliança estratègica privilegiada" segellada, de fet, en els últims anys entre els dos Estats. Chirac, en el Fòrum de la Societat Civil, va destacar que aquest conclave, així com el Consell de Seguretat i Defensa constituït també ahir, suposa “un pas determinant i irreversible cap a una associació estratègica” entre Espanya i França. Fins ara França només tenia un consell de seguretat amb Alemanya.

La immigració va ser una altra de les problemàtiques que es va posar sobre la taula de la cimera i durant la celebració del Fòrum. Tant Zapatero com Chirac van assenyalar que aquest és el repte més important que tenen tant Espanya i França com la resta de països europeus. “S’han de buscar nous rumbs per aconseguir la integració dels immigrants i solucionar el problema”, va alertar el president espanyol. El seu homòleg francès va assegurar que la solució passa per treballar en el desenvolupament d’Àfrica, ja que “la immigració és fruit del subdesenvolupament en països d’aquest continent”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)