Un de cada cinc contractats a Catalunya és estranger

Segons un estudi d'Adecco, el Principat acull un terç dels treballadors estrangers de l'Estat La contractació creix un 33,4% fins al juny Aquest col·lectiu firma la meitat dels contractes nous a Lleida

Avui, 14-11-2006

Si els estudis més recents han revelat que la immigració està contribuint de forma decisiva al creixement econòmic, les dades fetes públiques ahir per Adecco corroboren el dinamisme de la contractació d’immigrants a l’Estat i molt particularment a Catalunya.

Segons les xifres de la companyia de recursos humans i d’ocupació temporal – que són altament extrapolables, ja que té la màxima quota de mercat en el seu sector, a Catalunya – , un 22,1% dels treballadors, un de cada 5, són immigrants.

A part, al Principat, on se signen un 32,4% dels contractes a treballadors estrangers de tot l’Estat, la incorporació d’aquest col·lectiu al mercat laboral català va augmentar un 33,4% interanual durant el primer semestre d’aquest any.
 
Ubicació irregular

Distribuïts segons demarcacions, Barcelona va donar feina a un 66,2% dels estrangers que van venir a treballar a Catalunya fins al juny, però el percentatge d’immigrants sobre el total de treballadors de les comarques barcelonines no arriba a un 20%, una taxa inferior a la global de Catalunya. La proporció de Barcelona, doncs, contrasta amb la de Lleida, on durant els sis primers mesos d’aquest any un 53,3% dels nous contractats havien arribat de fora. Fonts d’Adecco expliquen aquesta circumstància pel fet que “a Lleida hi ha una taxa d’atur molt baixa, que es tradueix en una escassetat important de mà d’obra no qualificada”. Com que els treballadors (diguem – ne) locals “no opten a aquest tipus de feines, com ara la dels escorxadors o treballs de jardineria, la immigració s’hi incorpora a bon ritme”.

Segons Adecco, no és aliè a aquesta dinàmica el procés de regularització que el govern central va dur a terme el 2005, els resultats del qual s’han fet notar precisament en el primer semestre d’aquest any. Amb tot, sempre segons el grup de treball temporal, la regularització suposa tan sols una part de l’increment, ja que les ETT no tenen accés als dos sectors que contracten més de la meitat dels estrangers regulats: la construcció i el servei domèstic.
 
Perfil

El treball presentat ahir descriu el perfil de l’immigrant contractat per Adecco a Catalunya com un home, llatinoamericà, que té entre 26 i 35 anys i estudis elementals i treballa en la producció.

Llatinoamèrica és, doncs, el punt de partida d’un 34,4% del total dels immigrants que arriben a Catalunya, mentre que un 23,3% provenen del Magrib. Altres procedències no tan freqüents són la regió subsahariana i l’est d’Europa, amb un 15% i un 10% de presència sobre el total d’immigrants. Els asiàtics suposen tan sols un 7,3%.

Per categories laborals, a Catalunya els llocs més demanats pels immigrants que col·loca Adecco, més d’un 75%, són els de producció, i, a molta distància, els sectors de l’hostaleria i la restauració, amb un 11%.

Adecco també ha tabulat el nivell acadèmic dels treballadors que gestiona. Si els universitaris van descendir en el primer semestre d’un 9,2% a un 8%, les persones amb estudis elementals i secundaris ja acaparaven gairebé un 90% del total.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)