Regne Unit El desafiament del multiculturalisme

Camí de l'aïllament

DETONANT · El cas de la dona sense rostre, una mestra sancionada perquè treballa amb un vel que li tapa la cara, obre un debat de fons sobre el model d'integració racial i cultural britànic GOVERN · El 'premier' Blair adverteix la comunitat musulmana del risc de marginar-se i crea una comissió per a la cohesió social

Avui, 11-11-2006

Londres té la més gran concentració de mesquites d’entre les ciutats occidentals, exceptuant les de Turquia. La de Regent’s Park, la de Brick Lane, la de l’Est, a Whitechapel Road, i la de Finsbury Park, al nord, són algunes de les més conegudes. A tocar mateix de la casa de qui signa aquesta crònica n’hi ha una: l’Islamic Education Centre (Trust) & Masjid Abubaker, a Walthamstow (nord – est). El borough (districte) és famós des de l’estiu per la detenció aquí de nou dels acusats de voler fer esclatar avions en vol entre la Gran Bretanya i els EUA.

Tots els divendres, dia de la pregària més significada dels musulmans, part de les voreres del carrer són ocupades pels fidels. A dins no hi caben tots. A les portes de la mesquita hi ha cartells que indiquen la prohibició de pregar a l’exterior. Però als creients els pot més la devoció que seguir unes mínimes normes cíviques. Normes de sentit comú.

Fe, llibertat religiosa, llibertat d’elecció, dret a la intimitat i a la preservació de la propietat privada sense sentir – se encerclat. Alguns dels punts que es barregen en l’anècdota són també aplicables al cas de la mestra assistent Aishah Azmi, de 24 anys i de nacionalitat britànica, suspesa de feina per negar – se a treure’s la nicab (vel que cobreix tota la cara i només deixa els ulls al descobert) davant d’alumnes de primària.

La dona sense rostre s’ha fet famosa arreu d’Europa. Paradoxalment, un vel que serveix per cobrir ha deixat entreveure les esquerdes en el fins ara presumptament ideal model d’integració cultural britànic.

En gairebé deu anys, la dècada laborista iniciada quan Tony Blair va guanyar les eleccions el 1997, s’ha capgirat l’eix del debat. Si la qüestió clau en aquell moment era com fer front a la discriminació racial, especialment per part de la policia, ara el que cal és esbrinar si l’afavoriment del multiculturalisme no ha dut a l’aïllament segons quines minories, en especial la musulmana.

Blair ha advertit aquesta comunitat del risc de marginar – se. També ho ha fet el ministre de l’Interior a l’ombra, el conservador David Davis. En un article al Telegraph, Davis es preguntava “si a la Gran Bretanya estem desenvolupant una societat dividida, si estem creant una sèrie de comunitats tancades al llarg de la nostra societat oberta. Si, de manera inadvertida, estem encoratjant una mena d’apartheid voluntari”.

El debat no sembla casual. Els laboristes potser l’han orquestrat per captar clients entre electors tradicionalment tories – la imatge que donen ara és molt semblant a la del new labour de fa deu anys – apel·lant a la preservació d’uns valors identitaris comuns als britànics blancs.

No només hi ha hagut les paraules de Jack Straw sobre l’ús del vel, o de Blair a partir del cas de la mestra, sinó també les del ministre de l’Interior, John Reed, en el sentit de detectar en les comunitats islàmiques joves amb propensió a l’extremisme, missatge que també ha fet seu la ministra per a les Relacions entre Comunitats, Ruth Kelly. I Mary Riddell, que pot ser la propera vicepresidenta si Gordon Brown ocupa finalment el 10 de Downing Street, també creu que “el vel és un obstacle per a la participació de les dones, en termes d’igualtat, al si de la societat” i que cal suprimir – lo a la Gran Bretanya.

Que el model no funciona i que cal revisar – lo ho prova la creació pel govern d’una comissió per a la integració i la cohesió socials.
 
Mesquita monumental

Mentrestant, a New Ham (est de Londres) hi ha el projecte de construir la mesquita més gran del món, amb capacitat per a 40.000 fidels. La promou el grup de missioners islamistes Tablighi Jamaat, investigat per possibles relacions amb Al – Qaida i amb els terroristes del 7 – J. La London Markaz, com es coneix la monumental mesquita, vol aixecar – se prop de la zona olímpica dels Jocs del 2012 i es pretén que estigui en funcionament en aquelles dates. L’arquitecte és el jove Ali Mangera, que assegura que vol “trencar barreres” entre comunitats. A New Ham, grups cristians fan campanya contra el que consideren un focus de marginació, l’inici d’un nou gueto.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)