“L’important del valencià és el seu ús”

Las Provincias, 26-10-2006

H. E./ VALENCIA

Que l’Estatut incloga l’Acadèmia és un pas més?


–Ens produïx molta satisfacció. Ens dóna més reconeixement.


–Compartix la denominació d’idioma valencià arreplegada en l’article 6 de l’Estatut?


–Estic contenta perquè, des del moment que es denomina valencià, idioma valencià o llengua valenciana, qualsevol denominació amb què ens identifiquem els usuaris, que som els valencians, a mi em pareix correcta. També crec que no s’ha d’utilitzar este tema per a la discussió política i social. L’important del valencià és el seu ús, que es promocione, i que estiga reconegut en l’Estatut és importantíssim.


–Com veu el valencià en el carrer?


–En l’ús del valencià sí que s’aprecia un descens, i cal que tots en prenguem consciència. Eixe xicotet retrocés en l’ús no es correspon amb el coneixement, ja que cada vegada són més els que lligen i escriuen en valencià.


–I quina és la fórmula per a potenciar – ne l’ús?


–El foment amb programes en què ens hem d’implicar tots.


– L’arribada dels inmigrants com afecta l’ús del valencià?


–Una de les causes d’este retrocés pot ser eixe percentatge d’immigració. Però no hem de culpar els que vénen de fora sinó fer un examen de consciència. En pobles valencianoparlants, amb escoles de pocs xiquets i varietat racial, juguen i viuen en valencià. Si la societat parla en valencià, els que vénen també ho fan en valencià. Als xiquets, els costa menys integrar – se.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)