Estratègies contra la violència Latin Kings i Ñetas es reconverteixen

De la banda a l'esplai

suport · Els portaveus mundials de Latin Kings i Ñetas celebren el reconeixement com a entitats culturals missatge · Rebutgen la violència i diuen que ja no són rivals

Avui, 24-10-2006

Els portaveus mundials dels Latin Kings i els Ñetas van visitar ahir Lleida. Era la primera vegada que trepitjaven l’Estat espanyol, per “beneir” i impulsar el reconeixement social de les organitzacions juvenils que tenen a Catalunya, i fer – ho des d’una perspectiva d’entitat cultural, de suport i ajuda als joves llatins amb problemes de recursos, formació i culturals. Per tant, lluny de la imatge televisiva de bandes de joves criminals, Jaime Rivera i Mission King, líders als Estats Units dels Ñetas i els Latin Kings, respectivament, es van deixar fotografiar i entrevistar, agafant – se i tractant – se de “germans”, tot i que fa anys havien estat rivals. El missatge, per tant, quedava clar. Tot això acompanyat d’un grup de joves i amb una imatge en què no faltaven els tatuatges, els collarets llargs i lluents, les samarretes quatre talles més grans del que tocaria i alguna gorra ben calada al cap.

I tot plegat per participar en una jornada de debat, amb sessions en solitari o bé acompanyats per representants de les administracions. També hi era l’equip d’investigadors universitaris que, encapçalats per l’antropòleg lleidatà Carles Feixa, ha liderat el procés d’intermediació per fer que, per ara, els Latins Kings catalans ja siguin un organització juvenil legalitzada i els Ñetas estiguin en ple procés per oficialitzar – se. Queen Melody, portaveu de l’Associació Catalana de Reis i Reines Llatins, va fer d’amfitriona dels “germans” convidats. Va recordar que tot just ara acaben d’iniciar la feina com a entitat legal i va donar – se a conèixer a altres organitzacions llatines i juvenils. Els membres d’aquests grups a Catalunya són equatorians. Molts són immigrants de tercera generació, i les seves famílies van arribar a Barcelona després d’una llarga temporada als Estats Units, on no van veure acomplert el Somni Americà. Ara han decidit donar la cara, sortir de l’ombra del carrer i trencar estereotips. No obstant, Jaime Rivera, portaveu de l’Asociació Pro Derechos de los Confinados Ñeta, va advertir que a tot arreu hi ha gent problemàtica i que “sempre hi pot haver alguna topada, però per ara podem garantir que no passarà res”. Carles Feixa va ratificar que “sempre pot passar alguna cosa, i hem d’estar preparats per encaixar – ho, per no malbaratar tota la feina que s’està fent”. “Estem contents de com estan anant les coses, però és trist haver de seguir treballant en això, perquè vol dir que encara hi ha qui no ens accepta”, va afegir Mission. Jaime Rivera va sentenciar: “Som gent de pau i no de guerra”.

Un missatge que extrapolen als Estats Units és que també volen seure a parlar amb policies i jutges perquè coneguin què fan, qui són i no els prejutgin per la fama històrica. Mission King, líder de l’Associación del Todopoderoso Reino Latino, va explicar que la seva finalitat és treballar per la comunitat llatina, ja que tant a Catalunya com a la resta del món “molts joves no tenen on viure, no tenen estudis ni saviesa de la vida i, per tant, no poden ajudar a canviar les coses”.

Rivera també va ser crític amb el panorama mundial per als joves, i va recordar la violència que hi ha al cinema i a la televisió i que de violència se’n pot trobar en tots els col·lectius, però que en el seu cas s’estigmatitza. A Catalunya hi ha uns 500 joves que pertanyen, a parts iguals, als Latin Kings i als Ñetas.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)