El president búlgar guanya la primera volta

Parvanov s'imposa amb més del 60% dels vots La baixa participació obliga a fer una segona ronda diumenge

Avui, 23-10-2006

El president búlgar sortint, Gueorgui Parvanov, es va imposar ahir de forma contundent en la primera volta de les eleccions presidencials de Bulgària, que van registrar un rècord de baixa participació.

Parvanov hauria obtingut entre el 60% i el 65,66% dels vots, segons les projeccions de l’institut Gallup mostrades pel canal de televisió privat BTV immediatament després que es tanquessin els col·legis electorals, fet que significa que s’hauria imposat definitivament i no caldria una segona volta. Però la baixa afluència a les urnes – només va votar el 39, 97% – obligarà a fer una segona volta, ja que la llei búlgara només accepta la victòria d’un candidat en primera ronda si la participació arriba al mínim del 50%.

Diumenge que ve, dia 29 d’octubre, Parvanov, de 49 anys, lluitarà per la presidència en segona volta amb el candidat ultranacionalista Volen Sidérov, de 50 anys, que ahir va obtenir entre el 19,6% i el 22,2% dels vots, segons les projeccions elaborades a partir dels sondejos a peu d’urna.

Sidérov, que lidera el partit xenòfob Atac, és contrari als esforços de Bulgària per ingressar a la Unió Europea. Contràriament, Parvanov, antic cap del Partit Socialista (excomunista), és un dels impulsors de l’acostament de Bulgària a la família europea.

Paranov s’ha guanyat el respecte de molts dels 7,8 milions de búlgars, precisament per haver apostat per l’adhesió de Bulgària a l’OTAN, el 2004, i a la UE a partir del gener del 2007.

El tercer candidat que podia tenir opcions, l’home de compromís de la dreta, Nedeltcho Béronov, de 78 anys, hauria obtingut entre el 9,8% i el 12% dels sufragis i, per tant, queda exclòs de la segona volta.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)