Els immigrants només han fet baixar els sous un 0,04%

Avui, 23-10-2006

Redacció

La joventut i la falta de formació fan que l’efecte real a Espanya sigui molt limitat

L’efecte de la immigració sobre els salaris i la taxa d’atur a Espanya no és “important”, segons assegura un estudi inclòs en l’últim butlletí econòmic de La Caixa, que afegeix que els nouvinguts han frenat el creixement anual dels sous tan sols un 0,04%.

Aquest dèbil efecte es deu, segons l’informe, tant al seu impacte quantitatiu en els mercats laborals com a la magnitud dels fluxos migratoris. “Si els nous empleats tinguessin les mateixes característiques que els treballadors mitjans espanyols, l’impacte en els salaris pujaria fins al 0,7%”, afegeix.

Això no obstant, els immigrants acostumen a ser més joves i tenen un nivell educatiu inferior a la mitjana autòctona, per la qual cosa l’efecte real és petit.

El 21% dels estrangers que van arribar en els últims sis anys tenia només estudis primaris (per als espanyols, la proporció es redueix al 15%), mentre que un altre 21% tenia estudis secundaris.
 
El 12,9% dels ocupats

El Consell Superior de Cambres de Comerç també va donar a conèixer ahir un informe sobre la immigració i el seu paper en el mercat laboral de l’Estat el 2005. Així, quantifica que els estrangers suposen ja el 8,5% de la població total, el 10,9% de l’ocupació i el 9,3% de l’afiliació a la Seguretat Social. Aquestes xifres s’incrementen significativament pel que fa a Catalunya, on representen l’11,4% de la població, el 12,9% de l’ocupació i l’11,6% del nombre d’afiliats a la Seguretat Social. Al Principat, el 33,3% dels immigrants són sud – americans, un 28,1% africans i un 10,4% europeus de l’Est. Els asiàtics només són el 9,1%.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)