França Polèmica mesura del titular d'Interior

Prohibida l'entrada als maleters musulmans

veto · Sarkozy impedeix l'accés de 43 mossos a la zona de seguretat de l'aeroport Charles de Gaulle objectiu · Addueix que cal impedir que els islamistes radicals s'infiltrin entre el personal de la terminal

Avui, 23-10-2006

Afinals de l’estiu passat, 43 treballadors de l’aeroport parisenc Charles de Gaulle van rebre una carta inquietant. La direcció els comunicava que ja no podrien entrar a la zona de seguretat de l’aeroport perquè representaven “un perill significatiu per a la seguretat aeroportuària” o perquè havien mostrat un “comportament personal” que suposava “una amenaça”. Aquests treballadors, mossos d’equipatge al principal aeroport francès, tenien en comú el fet de ser musulmans.

L’origen d’aquesta exclusió va ser un informe de la Unitat de Lluita Antiterrorista que relacionava alguns dels mossos amb pràctiques integristes i assenyalava que havien estat en camps d’entrenament. El sots – prefecte del departament ha afirmat que alguns han estat inhabilitats per “vincles amb el terrorisme”, però altres, per tenir un caràcter “impressionable”. L’objectiu: impedir que els islamistes radicals s’infiltrin a la xarxa de personal de l’aeroport.
 
Versions contradictòries

La mesura havia passat desapercebuda fins que aquest cap de setmana el ministre d’Interior, Nicolas Sarkozy, va decidir promocionar – la mentre pronunciava un discurs a la Sorbona, potser per reforçar el seu repetitiu missatge contra la inseguretat a només uns mesos de les eleccions presidencials del 2007. Sarkozy, immers en una intensa precampanya, va recordar que impedir l’entrada d’aquests treballadors a les zones reservades era necessari, pel fet que “hi havia elements precisos que apel·laven a la prohibició de l’entrada”. Si bé la prefectura del conflictiu departament de Sena – Saint Denis – on hi ha l’aeroport – ha negat que la mesura s’hagi pres per motius religiosos, algunes associacions afirmen el contrari. De fet, Sarkozy va vincular dissabte aquesta mesura a dues altres: el tancament de “set llocs de culte il·legals als aeroports de Charles de Gaulle i Orly” i l’expulsió de divuit imams.

“Potser ens hem equivocat”, va reconèixer Sarkozy dissabte passat. “Però en aquest cas, que facin valer els seus drets davant dels tribunals. Prefereixo el risc d’un contenciós per haver estat massa sever que retrobar – nos amb un drama per no haver – ho estat”, va declarar. Però l’explicació no ha convençut tothom i quatre dels maleters expulsats ja han portat el cas als tribunals. El MRAP, una important organització contra el racisme, va anunciar després de la intervenció del ministre que portarà el prefecte del Sena – Saint Denis davant del tribunal correccional per haver permès aquesta inhabilitació en un equipament públic del qual és responsable.
 
Batalla fratricida

Inquiet per l’imparable ascens de la socialista Ségolène Royal, Sarkozy ha anunciat en els últims dies una bateria de mesures per preservar la seguretat. El ministre de l’Interior sembla que reprèn un discurs de mà dura habitual en temps de campanya electoral. Per si Sarkozy no en tingués prou amb els atacs de l’esquerra, també ha de combatre un front intern al perfil chiraquià dins del partit conservador, que tem que l’electorat centrista acabi fugint cap a altres colors polítics davant de la contundència expositiva i ideològica del ministre candidat.

En els últims dies ha proposat que els agressors d’agents policials siguin jutjats per un tribunal criminal, davant dels recents atacs als suburbis de les grans ciutats franceses. També vol que els delinqüents reincidents d’entre 16 i 18 anys siguin considerats majors d’edat a efectes penals, i promet jurats populars als tribunals correccionals, que acabarien amb l’actual “laxitud” dels magistrats. El perill és que Sarkozy sembla alimentar l’escalada de provocacions mútues, a només uns dies del primer aniversari de la gran revolta social de la tardor passada.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)