els comptes de l'estat del 2007

Solbes presenta uns comptes "cent per cent d'esquerres"

Els pressupostos entren al Congrés amb una aposta forta per l'atenció als immigrants i els dependents, l'educació i la cooperació exterior El vicepresident econòmic posa èmfasi en les grans xifres de creació de riquesa i reducció del deute

Avui, 27-09-2006

Els comptes de l’Estat per a l’any 2007 no tenen assegurat el suport d’Esquerra i IU – ICV, socis del govern del PSOE en els dos darrers anys, però en un afany de silenciar les veus crítiques el vicepresident segon, Pedro Solbes, ja es va afanyar a definir – los com a “cent per cent d’esquerres”.

Ho va fer ahir durant la presentació, al Congrés de Diputats, dels pressupostos de l’any vinent. La proposta de comptes públics explicita en xifres les prioritats de l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero en el camp social, però també el bon moment de l’economia espanyola.

Així, Solbes va poder exhibir un quadre macroeconòmic saludable en què el creixement no s’atura (si bé tendeix a desaccelerar – se) en una presentació en la qual, malgrat tot, el focus informatiu estava més pendent de les inversions territorialitzades, especialment les de Catalunya [vegeu la secció de Política]. Al conjunt de l’Estat es disposarà d’una capacitat d’inversió de 9.900 milions d’euros: un 7% més que el 2006. La major part d’aquests diners – el 66% – els gestionaran els ministeris de Foment i Medi Ambient.
 
Números sostenibles

El responsable de l’àrea econòmica del govern, que compareixia escortat pels seus dos secretaris d’Estat – Carlos Ocaña i David Vegara – , va afirmar que els comptes del 2007 no només són d’esquerres sinó que també són “sostenibles” i que ell, personalment, s’hi sent “còmode”. És a dir, es creix però sense endeutar – se, ja que es fa en la línia del PIB nominal. Aquests són els tercers comptes de Solbes. En els primers, els del 2005, va lamentar haver de carregar l’"herència" de l’executiu de José María Aznar.
 
Nous fenòmens socials

Els pressupostos espanyols de l’any que ve dedicaran un 50,5% del seu volum a la despesa social, un 8,4% més que l’any 2006, i incrementaran considerablement les partides destinades a la despesa productiva. L’aposta per les polítiques socials es concreta en fortes inversions en política educativa (que augmenta un 26%), vivenda (14% més) i nous fenòmens com ara la lluita contra la immigració il·legal (43% més) i l’acollida i integració dels nouvinguts (9,9% més). La inversió en investigació civil també es prima amb un augment del 33%, el mateix que la cooperació amb països del Tercer Món.

Un dels capítols estrella serà el de l’atenció a les persones dependents l’any en què entrarà en vigor la nova llei. La partida passa de 200 milions d’euros a 400. Els comptes també recullen la pujada de pensions, especialment de les mínimes, compromesa per Zapatero fa setmanes. La pensió mínima de jubilació serà de 8.435 euros.

El vicepresident va explicar que Espanya seguirà creixent per damunt de la mitjana comunitària – la previsió d’augment del PIB per al 2007 és del 3,2% – , cosa que permetrà, segons el govern espanyol, que la renda per càpita dels ciutadans de l’Estat arribi a la mitjana de la Unió Europea l’any 2008, el darrer de la legislatura.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)