França Cap a les eleccions del 2007

Le Pen es llança al camp de batalla

revolució · El líder ultradretà obre la campanya electoral en un lloc emblemàtic per a la República atac · L'aspirant a president acusa Sarkozy d'impostor per voler robar-li el discurs antiimmigració

Avui, 21-09-2006

Anna Willard
El líder de la ultradreta francesa, Jean – Marie Le Pen, va llançar ahir la seva campanya per a les eleccions presidencials del 2007 en un feu històric del país, des d’on va urgir la gent de tots els colors i orígens a unir – se a la seva causa antiimmigració. Le Pen ja va commocionar França en quedar segon, per darrere del president Jacques Chirac, en les eleccions del 2002 i confia plenament a repetir la sorpresa en les eleccions de l’any que ve gràcies al descontentament generalitzat amb els principals partits polítics de França.

“En aquesta gloriosa terra de Valmy, jo, Jean – Marie Le Pen, convido tots els francesos a unir – se al voltant de la meva candidatura”, va dir el polític de 78 anys davant els centenars de seguidors que es van aplegar a prop d’un molí de vent cobert per una boira tardorenca.

La Batalla de Valmy es va lliurar el 20 de setembre de 1792, quan les forces revolucionàries franceses van vèncer els invasors prussians. L’endemà, la monarquia francesa va ser abolida i es va proclamar la República. Llançant el seu cinquè assalt a la presidència en aquest lloc, Le Pen va voler demostrar la seva adhesió als valors fonamentals de llibertat, igualtat i fraternitat de la República, malgrat els seus valors ultranacionalistes.

Le Pen va dir que els francesos de tota mena, inclosos aquells “d’origen estranger” seran ben rebuts en la seva croada i va deixar clar que la seva lluita és contra els immigrants il·legals i no contra els seus descendents naturalitzats. “A vosaltres, els francesos d’origen estranger, us insto a compartir els nostres valors. Si accepteu la nostra manera de vestir i les nostres lleis i voleu progressar a través de la feina dura, estem preparats per portar – vos a la nostra nació”, va dir.

Le Pen té entre l’11% i el 14% d’intenció de vot als sondejos d’opinió, comparat amb el 7% de què gaudia un any abans de les eleccions del 2002 en les quals va deixar fora de la primera volta el primer ministre socialista Lionel Jospin.

L’ultradretà vol que França expulsi tot els immigrants il·legals, que estima entre 200.000 i 400.000, i ha vist com creix el seu suport en els últims mesos gràcies als aldarulls de l’any passat que es van escampar a través dels suburbis pobres i poblats sobretot per immigrants. Però té al davant una dura batalla.

Molts votants pensen que amb 78 anys és massa vell per esdevenir un candidat creïble, mentre que el principal candidat conservador, el ministre de l’Interior, Nicolas Sarkozy, ha endurit la seva posició contra la delinqüència i la immigració, tot robant a Le Pen part del seu argumentari. L’ultradretà ha acusat Sarkozy de ser un impostor i diu que la candidata socialista amb més adeptes, Ségolène Royal, no presenta idees noves.

“Sóc aquí per dir – vos que un nou Valmy ens espera, un nou desafiament i una nova esperança”, va dir abans d’una gran interpretació de l’himne nacional francès. Uns quaranta militants socialistes van protestar per la seva decisió d’utilitzar Valmy, uns 250 quilòmetres a l’est de París, per promoure els seus ideals d’extrema dreta. “Nosaltres, els Joves Socialistes, rebutgem deixar Valmy, un lloc de resistència de les forces republicanes a un partit antisocial, antisemita i racista”, va dir la branca local del grup en un comunicat.
 
Condemnat per racista

Le Pen insisteix que no és un racista, però va ser condemnat i empresonat el 1990 per incitar a l’odi racial i més tard una altra vegada per haver dit el 1996 que les cambres de gas utilitzades pels nazis van ser “només un detall en la història de la Segona Guerra Mundial”. Le Pen haurà d’afrontar un altre judici l’any vinent per dir el 2005 que “l’ocupació alemanya no va ser especialment inhumana”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)