Demografia Informe mundial de l'estat de la població

Del somni americà al servei domèstic

xifres · Uns 94,5 milions de dones han emigrat cap als països desenvolupats ocupació · El 60% de les immigrants tenen problemes per trobar feina i es dediquen a la neteja discriminació · Les dones desplaçades cobren menys que els homes

Avui, 07-09-2006

Doblement discriminades: per ser emigrants i per ser dones. El somni de milions de dones que abandonen el seu país a la recerca d’una vida millor queda bloquejat sovint per les dificultats per trobar feina i pels sous als quals poden aspirar, sensiblement més baixos que els homes. L’informe l’Estat de la població mundial 2006, presentat ahir pel Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), dedica especial atenció als problemes que afecten 94,5 milions de dones emigrants arreu del món, gairebé la meitat del total d’emigrants.

Marisela Padrón, directora de la divisió d’Amèrica Llatina i el Carib de l’UNFPA, va recordar ahir que els molts obstacles amb què es troben les dones en els països d’arribada faciliten l’existència de xarxes d’explotació laboral i sexual. Fins i tot en els casos de migracions legals, “sovint les dones queden relegades a treballs on es troben subjectes a discriminació, condicions arbitràries de treball i maltractaments”, detalla l’informe.

Davant aquesta difícil realitat, l’UNFPA fa una crida internacional a racionalitzar els fluxos migratoris i garantir les condicions de vida i de reconeixement social de les afectades. L’informe anual recorda que la marginació social de les dones propicia les migracions per contraure matrimoni, per ocupar els llocs de treball menys reconeguts i remunerats i, en el pitjor dels casos, l’explotació sexual.

L’informe de l’UNFPA relata exemples significatius com el d’Estats Units, on es calcula que cada any arriben entre 10.000 i 15.000 dones de nacionalitat russa amb visats de núvia, segons el departament de Justícia.

En el cas de l’Estat espanyol, la realitat més coneguda és que el 60% de les dones emigrants es dediquen actualment al servei domèstic (neteja, atenció als infants i a la gent gran), segons va explicar ahir Marisela Padrón.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)