El ministeri d'Exteriors obliga Maragall a ajornar el seu viatge al Senegal

pasteres La crisi entre els executius espanyol i senegalès per l'arribada massiva de pasteres impedeix la visita del president al país subsaharià crítiques L'oposició atribueix la decisió a una imposició de Madrid

Avui, 07-09-2006

Una nova polèmica amenaça el darrer tram del govern de Pasqual Maragall. La crisi provocada per l’allau d’immigrants subsaharians que diàriament arriben a les costes canàries i la tensió que aquesta situació ha provocat entre els governs espanyol i senegalès ha obligat el president de la Generalitat a acceptar les recomanacions del ministeri d’Exteriors i ajornar el viatge al Senegal que tenia previst començar el pròxim 17 de setembre.

En un comunicat, l’executiu admetia ahir que ha adoptat aquesta decisió després de fer una “valoració conjuntament” amb el ministeri d’Exteriors i atribueix la mesura a la voluntat que l’actual crisi no desdibuixi l’objectiu del viatge – “la cooperació al desenvolupament” – i per “no interferir en la solució diplomàtica de la complicada situació amb el Senegal”.

Des de Presidència es destacava ahir que s’han mantingut constants contactes amb el ministeri d’Exteriors per valorar la situació i que el mateix president de la Generalitat ha abordat el conflicte provocat per l’allau de pasteres amb la vicepresidenta del govern, Maria Teresa Fernández de la Vega. De fet, fonts del govern subratllaven l’interès que ha demostrat el president de la Generalitat per mantenir el viatge, que havia de servir per conèixer de primera mà projectes de cooperació que duu a terme el govern al Senegal. Aquestes fonts reconeixien, però, que quan des del ministeri “et fan tan clarament la recomanació és difícil no seguir – la”.

El comunicat fet públic pel govern argumenta que “l’actual situació creada per l’arribada d’immigrants senegalesos a l’Estat espanyol i les tenses relacions que aquesta problemàtica ha generat entre els governs espanyols i senegalès ha fet que el president consideri oportú ajornar aquesta visita”. Tot i que segons el comunicat, el govern català ha decidit ajornar el viatge després de fer la “valoració conjuntament” amb el ministeri d’Afers Exteriors, el departament que dirigeix Miguel Ángel Moratinos es va mostrar ahir molt menys explícit. Representants d’aquest ministeri consultats per l’AVUI no van amagar el malestar davant del paper que se li atribueix en la decisió de Maragall. “No tenim cap comentari a fer. Que doni explicacions la Generalitat”, va ser la versió oficial d’Exteriors. Igualment el ministeri d’Interior va assegurar desconèixer la mesura.
 
Sentit comú

La notícia de l’ajornament del viatge que s’havia de desenvolupar entre el 17 i el 20 de setembre va provocar una ràpida reacció de l’oposició que no van dubtar a atribuir a una imposició del govern de Madrid. El portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig, va assegurar que “la renúncia del president Maragall a exercir la seva autoritat posa de manifest el sucursalisme d’un govern en mans del PSC” mentre que, pel secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, la nota del govern revela la “completa subordinació” del PSC al govern del PSOE. Per contra, la portaveu d’ICV, Dolors Camats, va atribuir la decisió al “sentit comú” i la “prudència”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)