immigració | Els efectes de la saturació a les canàries

Les ONG critiquen l'ús polític que es fa de la immigració

La CCAR demana que "no es manipuli la tragèdia d'unes persones" Nadal dóna per tancada la falta de comunicació amb el govern central Arriba a Barcelona un nou grup seguint el protocol

Avui, 25-08-2006

Les entitats que fan la primera acollida i ofereixen un assessorament social i jurídic als immigrants que arriben a Catalunya traslladats de les Canàries van fer ahir una crida per evitar que es creï alarma social i es faci un ús polític de la immigració. Davant del debat polític i social que s’ha generat aquesta setmana després que dilluns arribessin una cinquantena de subsaharians a l’aeroport del Prat sense avís previ del govern espanyol al català i a les entitats que tenen conveni per tutelar – los els primers dies, ahir la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) va demanar “un exercici de responsabilitat” a les forces polítiques i socials per evitar “la manipulació de la tragèdia d’uns éssers humans”.

La secretària de la CCAR, Àgata Sol, va lamentar que “tothom s’apunti ara a parlar d’immigració perquè hi ha notícies negatives” i va recordar que es traslladen aquestes persones a la Península perquè hi ha més recursos per atendre’ls. L’entitat considera, a més, que no es pot parlar ni d’onada ni d’allau d’immigració a les Canàries, perquè “tot i l’increment d’arribades respecte al 2005, són mínimes en un Estat amb 44 milions de persones”.

Després que el govern català demanés a l’espanyol que no es tornin a repetir els trasllats sense avisar i que el ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, admetés que dilluns hi va haver “un error de coordinació”, ahir va arribar al Prat un nou contingent d’una trentena de subsaharians, que van quedar a càrrec de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Ho sabien des de dimecres tant la delegació del govern espanyol com el departament de Benestar i Família i l’ONG. Per intentar fugir de les càmeres, però, els immigrants van passar el control policial a l’aeroport mateix i allà els va recollir l’entitat, sense passar, com havia estat habitual fins ara, pel centre d’internament d’estrangers de la Zona Franca. Estan allotjats en un alberg de Barcelona per tenir temps de trobar algun conegut o familiar que els serveixi de porta d’entrada a la societat catalana.

Amb l’arribada d’aquest nou grup seguint el protocol, el portaveu de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha donat per tancada “la situació excepcional”. “Hem tancat un episodi concret, però no el conjunt, perquè és un gran tema sobre el qual no es pot frivolitzar, i encara menys tractar – lo de manera electoralista”. El PP, però, va insistir ahir que les comunitats en mans dels populars reben amb més trasllats, mentre que la secretària d’Estat d’Immigració, Consuelo Rumí, ho va tornar a negar.
 
De Madrid a Lleida

Alguns sense papers procedents de Canàries deambulen pel barri zntic de Lleida vivint dels ajuts de l’Ajuntament i les ONG i buscant feina, tot i que ja saben que sense documentació no n’obtindran. La majoria d’aquests joves van sortir en avió de Canàries cap a Madrid, d’allà en autocar fins a Saragossa i van viatjar a Lleida per treballar a la fruita. D’aquí a pocs dies marxaran cap altres zones buscant feina al camp, potser a la campanya de l’oliva d’Andalusia, segons tècnics municipals. Les mateixes fonts diuen que no hi ha cap contingent de Canàries directament a Lleida ni cap campament improvisat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)