la cursa electoral

Duran proposa un pacte d'Estat sobre el vot dels immigrants

Matisos del PSC Montilla precisa que els marroquins no estarien inclosos en el dret al sufragi a les eleccions municipals ERC Carod posa la polèmica com un exemple de les carències del nou Estatut català

Avui, 22-08-2006

Lluís Bou

CiU i el PSC van coincidir ahir a refredar les perspectives sobre el dret al vot dels immigrants, encara que per vies diferents. El secretari general nacionalista, Josep Antoni Duran, va proposar un pacte d’Estat sobre aquesta qüestió, negociat entre els partits en una comissió al Congrés de Diputats. Segons Duran, aquest diàleg permetria treure la discussió de la demagògia simplista i abordar el problema en tota la seva amplitud, inclosos el deures o compromisos dels nouvinguts cap al país d’acollida.

El dirigent de CiU va posar l’exemple del Pacte de Toledo, aprovat el 1995 per reformar la Seguretat Social, i va remarcar que la qüestió s’ha d’enfocar preveient totes les conseqüències. Va recordar que no hi ha cap altre país europeu que tingui aquesta norma, i que a Holanda o al Quebec es fan cursos d’acollida i de coneixement de l’idioma del país simplement a canvi d’obtenir papers de residència i treball.

El president d’ICV, Joan Saura, va tornar ahir a emplaçar el líder de CiU, Artur Mas, a desautoritzar Duran i Felip Puig per les seves afirmacions sobre el dret a vot dels immigrants, i va reiterar que “freguen la xenofòbia”. Per Saura, “posa els pèls de punta sentir que Catalunya no pot regalar el vot a qui no té aquesta cultura democràtica als seus països d’origen, o que primer que aprenguin català”.

Duran no va voler replicar a Saura i només va subratllar que tant CiU com ERC i el PP diuen més o menys el mateix, “mentre que el PSC es manté en silenci”. “Molt em temo que Saura és quedarà sol com quan demana papers per a tothom”, va concloure el secretari general de CiU.

Tot i l’al·lusió de Duran al silenci del PSC, precisament ahir el primer secretari socialista, José Montilla, va trencar el seu parèntesi estival per matisar la imatge que s’està donant de l’acord entre el PSOE i IU. I ho va fer tirant aigua al vi. El ministre va precisar que la mesura afectaria “molt pocs immigrants” i que no serà possible per a les eleccions catalanes i previsiblement tampoc per a les municipals del 2007. En aquest sentit, va afegir que els marroquins no estarien inclosos entre els immigrants que podrien exercir el dret al vot. Però sí que va acceptar altres col·lectius, com podrien ser alguns llatinoamericans, si el seu país manté un conveni de reciprocitat amb Espanya.

També el líder d’ERC, Josep – Lluís Carod, es va pronunciar sobre la polèmica, i va posar – la com a exemple que l’Estatut està desfasat. Va recordar que el text del Parlament preveia regular el contingent d’immigrants i que al final s’haurà de consensuar amb l’Estat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)