Guàrdies Civils vigilaran les pasteres al Senegal

Avui, 22-08-2006

Redacció
Un helicòpter i dues patrulleres intentaran aturar la immigració irregular

La posada en marxa de patrulles conjuntes coordinades per l’Estat espanyol i el Senegal davant de les costes senegaleses per interceptar la sortida de barcasses amb immigrants irregulars és un dels acords al qual van arribar ahir el ministre d’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, i les autoritats d’aquest país subsaharià. Espanya s’encarregarà de dur a les costes senegaleses dues patrulleres i un helicòpter de la Guàrdia Civil, que treballaran conjuntament amb les forces de seguretat d’aquest país.

El titular d’Interior senegalès, Ousmane N. Gom, va agrair la col·laboració espanyola, però va subratllar que la immigració és un “drama humà” i considera que s’ha d’abordar amb mesures globals vinculades a l’economia, i no tan sols de vigilància.

Rubalcaba va visitar ahir Senegal i Mauritània per acordar mesures per aturar la sortida de pasteres de la costa africana. Segons la policia de Mauritània – on ja funcionen patrulles conjuntes en les quals col·labora la Guàrdia Civil – , en aquest país s’han detingut i repatriat en el que portem d’any 2.945 persones que havien arribat d’altres països subsaharians, sobretot del Senegal, i intentaven sortir per mar cap a les Canàries.

Des del gener, a més, les autoritats de Nuadibú, ciutat portuària del nord – est de Mauritània, han donat per desapareguts uns 300 immigrants que ja s’havien embarcat en pasteres i es calcula que una vuitantena han mort de set o de gana. Des que el Marroc va reforçar el control de les costes, aquesta població de pescadors s’està convertint en un dels punts de sortida en barques des de l’Àfrica cap a les Canàries.
 
1.430 ‘sense papers’

I pel que fa al recompte diari d’arribades a la costa canària, ahir a la matinada van desembarcar a Gran Canària deu magribins, entre els quals hi havia un menor. També de matinada, 37 persones d’origen subsaharià van arribar a Lanzarote i 88 més a Los Cristianos, a Tenerife. Així, des de divendres han arribat a l’arxipèlag canari 1.430 immigrants sense papers. La secretària d’Estat d’Immigració, Consuelo Rumí, va tornar a advertir ahir que les persones que arribin de forma clandestina tard o d’hora seran retornades als seus països.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)