El Govern Central planteja la distribució obligatòria de menors migrants entre comunitats

Avui, , 22-04-2024

El govern espanyol vol aprovar una modificació de la llei d’estrangeria que permeti tenir un sistema de distribució obligatòria de menors migrants entre comunitats per alleujar la situació a Canàries, Ceuta i Melilla. Si s’aprova al Congrés aquesta proposta, serien acollits en altres territoris 2.500 menors que ara mateix estan a les illes. “Mai hem estat tan a prop d’establir un sistema de distribució de responsabilitats entre comunitats. Demano altura de mires i responsabilitat a totes les formacions polítiques”, ha apuntat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres.

El text s’ha treballat prèviament amb el govern canari i s’ha traslladat al seu president, Fernando Clavijo, aquest dilluns en una trobada presencial a les Palmes de Gran Canària. La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, hi ha intervingut de forma telemàtica. Actualment Canàries té al seu càrrec 5.500 menors no acompanyats i l’objectiu és rebaixar la xifra a 3.000, el màxim que els serveis públics de l’illa poden assumir a parer de les dues administracions.

Torres ha assegurat que el govern espanyol està obert a valorar diferents fórmules, però ha defensat que una proposició de llei és la més segura. “Si surt endavant aquest text, podrien ser distribuïts 2.500 menors que estan a les illes en el termini màxim d’un any després de la seva identificació”, ha explicat.

El límit d’acollida a Canàries seria de 3.000 menors, i a partir d’aquesta quantitat s’anirien distribuint. El pla de resposta, que contindria la redistribució territorial, s’hauria d’aprovar en un termini de tres mesos des de l’entrada en vigor de la llei, i inclouria les mesures relatives al finançament que s’estimessin necessàries. Alhora també inclouria la distribució dels menors que arribessin i superessin la xifra màxima estipulada.

El ministre ha demanat al PP que doni suport a aquesta modificació legislativa, tenint en compte que governa a Canàries, a Ceuta i a Melilla.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)