Un de cada quatre treballadors autònoms registrats a Espanya entre gener i juny és immigrant

El 23,2 per cent de les noves altes del primer semestre corresponen a persones estrangeres D'aquestes, el 52,4 per cent provenen de països de la Unió Europea

Avui, 22-07-2006

Un de cada quatre treballadors que es van donar d’alta en el règim especial de treballadors autònoms (RETA) durant el primer trimestre d’aquest any era immigrant. Així ho va detallar ahir la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA).

Concretament, dels 62.272 nous autònoms que es van inscriure en la Seguretat Social entre el gener i el juny passat, un total de 14.443 eren immigrants. És a dir, que el 23,2% de les noves altes registrades en el primer semestre de l’any corresponen a immigrants. De fet, aquest col·lectiu suma gairebé 160.000 persones dins del RETA.
 
Procedència

D’acord amb les dades que va facilitar l’ATA, el 47,6% dels nous autònoms estrangers procedeixen de països extracomunitaris, davant del 52,4% que provenen de la Unió Europea (UE). En concret, Regne Unit, la Xina, Alemanya, el Marroc, Itàlia i França són el grup de països amb més presència d’autònoms a Espanya.

Amb aquestes dades a la mà, un portaveu de l’ATA va destacar que l’important “impuls” que els immigrants autònoms estan donant al creixement del RETA es traduirà en un tracte acurat en el futur Estatut del Treballador Autònom.

Precisament, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, va anunciar ahir que el consell de ministres aprovarà el pròxim 8 de setembre aquest Estatut. Segons Amor, l’Estatut dels autònoms reconeixerà drets històrics “molt importants”, entre els quals hi ha l’accés a un fons per cessament d’activitat o l’accés a la jubilació anticipada per a determinats col·lectius.

Malgrat tot, Amor va aprofitar per reclamar als polítics que no utilitzin el tràmit parlamentari de l’aprovació de l’estatut dels autònoms “per llançar – se problemes i retrets els uns als altres”.

En el règim general, el nombre d’estrangers afiliats a la Seguretat Social va augmentar en 19.128 persones fins al juny, dada que eleva la xifra total d’immigrants inscrits en el sistema a 1,86 milions de persones.

Segons les dades facilitades ahir pel ministeri de Treball i Afers Socials, del total d’estrangers, 338.217 procedeixen de països membres de la Unió Europea, i la resta, d’altres llocs del món.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)