Ultradreta sota sospita a Alemanya

Avui, , 10-05-2021

Set anys han trigat els serveis secrets de Saxònia, on va néixer el moviment Pegida, a col·locar sota el seu objectiu aquesta organització transversal i sense plataforma política. La notícia, aquesta setmana, que els anomenats Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident (Pegida) quedava sota la vigilància de l’espionatge en aquest land de l’est alemany semblava una ironia.

Pegida ja no treu desenes de milers de persones als carrers de Dresde, la capital saxona, com feia cada dilluns el 2014 i sobretot el 2015, l’any que Alemanya va rebre prop d’un milió de refugiats.

La lentitud no es repeteix, però, amb els Querdenker, els anomenats pensadors transversals, convocants de les marxes negacionistes contra les restriccions per la pandèmia. El Ministeri de l’Interior ha observat que, a més de ciutadans descontents pel tancament de la seva botiga o del seu bar, hi ha una poderosa infiltració ultradretana, responsable de l’agressivitat creixent tant contra els mitjans de comunicació com contra els mateixos policies. En conseqüència, aquests elements seran vigilats per l’espionatge d’Interior, va advertir el ministeri fa uns dies.

La mateixa estratègia s’ha dirigit cap a Alternativa per Alemanya (AfD), el primer partit de l’oposició al Bundestag (Parlament federal) des de les eleccions generals del 2017. Primer va declarar – se sota vigilància l’anomenat Der Flügel, l’Ala, el corrent intern més radical, liderat pel Björn Höcke, el cap del partit al land de Turíngia, a l’est del país. Després la vigilància s’ha estès per diferents regions, fet que complica les activitats d’un partit que té escons a totes les cambres regionals, a més del Bundestag i l’Eurocambra.

La ultradreta és la principal amenaça per a la seguretat d’Alemanya, va admetre el ministre de l’Interior, Horst Seehofer, de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU). No es referia al principal partit de l’oposició parlamentària, com a enemic polític, sinó als grups de neonazis que circulen pel país, als quals s’afegeix ara el fenomen dels Querdenker.

Preocupa molt el creixement dels Reichbürger, o Ciutadans del Reich, un moviment que no reconeix les autoritats alemanyes ni les fronteres actuals del país. De ser un grup marginal ha passat a infiltrar – se en el negacionisme contra la pandèmia, amb tocs d’efecte com ara l’intent d’assalt al Reichstag, la seu del Bundestag, de l’any passat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)