El Parlament reconeix els rescats de refugiats al mar

Avui, , 11-09-2019

“Sortiu i rescateu.” Amb aquesta contundència, l’entrenador de futbol Pep Guardiola treia del terreny de joc i adaptava la frase de Johan Cruyff per destacar la tasca humanitària dels dos activistes guardonats pel Parlament de Catalunya, Òscar Camps i Carola Rackete. El discurs de Guardiola va incorporar altres símils futbolístics per reivindicar la tasca dels equips dels vaixells de rescat com l’Open Arms i l’alemany Sea Watch 3. “Cada vida compta i no defallirem en la tasca irrenunciable i humanística de l’hospitalitat. Aquest partit s’ha de jugar i guanyar, i fins al temps afegit, perquè no el podem perdre; seria sucumbir”, va subratllar Guardiola, que no es va estar de criticar la passivitat dels estats que miren cap a un altre cantó mentre moren milers de persones en l’intent de creuar la Mediterrània.

“Hi ha fronteres que maten i silencis que envileixen”, va dir l’exentrenador del Barça, que, com va recordar un dels dos guardonats de la nit, Òscar Camps, també era mereixedor del mateix premi per l’esforç de liderar un equip que ho guanya tot. “Ara fa quatre anys que ens vam mobilitzar amb un equip que juga una final cada dia, i no deixem jugadors sense jugar. No hi ha mitges parts, ho tenim clar”, deia Camps, que va recordar les 60.000 persones que han rescatat.

Pel responsable de l’Open Arms, és “un disgust que les administracions no facin res”, i va recordar els inicis, quan es van trobar sols, però amb el suport de la ciutadania, que es va mobilitzar per acollir en vista de les imatges colpidores de refugiats ofegats intentant arribar a Europa. “No aspirem a dir què s’ha de fer amb les polítiques migratòries, però defensem el dret a la vida en tota la legalitat i que es torni a respectar l’antiga llei del mar”, va defensar Camps, sense oblidar que l’episodi viscut aquest estiu davant les costes italianes ha estat el més dur de les 65 missions que ha portat a terme l’organització des que es va crear, el 2015. “T’ignoren, et difamen, lluiten contra tu i, al final, guanyes”, va cloure l’activista català. La capitana del Sea Watch 3 no va passar per alt tampoc en la seva intervenció la dura realitat amb què es troben a mar obert i va criticar el paper d’Europa davant la crisi humanitària.

“Els estats han fracassat en els drets de protegir els refugiats”, va dir l’activista alemanya, que va agrair el reconeixement del govern català. Tot i això, Rackete va assenyalar que “les medalles i les paraules no seran suficients”, i que el més important, remarcava, són les “accions de solidaritat” per aconseguir que en un futur es pugui establir que “no hi ha refugiats i només tenim residents”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)