barcelona

Els veïns ja havien denunciat el 'terrat pastera' on van trobar mort un indigent

Els indigents que hi vivien s'hi havien construït les seves barraques L'Ajuntament de Barcelona ho va netejar tot ahir a la tarda

Avui, 23-05-2006

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, FAVB, havia denunciat el 8 de maig a la regidoria del Districte de Ciutat Vella i a la Guàrdia Urbana les barraques que un grup d’indigents havien construït de forma il·legal al terrat del número 1 – 3 del carrer Ginebra de la Barceloneta. En aquest terrat, diumenge hi van trobar mort un dels indigents que hi vivia, un jove d’aproximadament 27 anys d’origen magribí. A falta del resultat oficial de l’autòpsia, ahir s’especulava que l’home hauria mort de sobredosi. En tot cas, els Mossos, que duen la investigació, van voler deixar clar que en el cadàver de la víctima no hi havia signes de violència.

La FAVB, que a la documentació remesa a l’Ajuntament hi va afegir múltiples fotografies que il·lustraven perfectament la situació d’aquest presumpte terrat pastera, va explicar ahir que en aquest espai hi vivien de manera fixa dos indigents, però que de forma periòdica se n’hi veien “fent vida” entre dos i vuit. Segons l’Associació de Veïns de la Barceloneta, la situació feia més d’un mes i mig que durava.

De fet, els veïns de la zona estaven molt amoïnats per la presència de les barraques, ja que, pensaven que, a més de ser indigne per viure – hi, “a l’estiu la pudor podria ser terrible”. Al costat de l’edifici hi ha una residència de gent gran.

L’Associació de Veïns de la Barceloneta assegura que els inquilins que viuen en aquest immoble no havien denunciat les barraques il·legals construïdes al terrat i que és possible que els amos de l’edifici “no en tinguessin ni idea”. “El que no se sap encara – va manifestar el president de l’entitat, Josep Maria Muscat – és si aquests indigents havien ocupat el terrat amb o sense el consentiment dels inquilins i, en tot cas, si havien arribat a pagar alguna cosa per poder ocupar l’espai”.
 
Condicions infrahumanes

El presumpte terrat pastera, un espai profundament degradat i arquitectònicament en molt mal estat, va ser netejat ahir per una brigada de l’Ajuntament, que va retirar tot un camió ple de matalassos, ferralla i tot tipus d’objectes trets de contenidors.

La presidenta de la FAVB, Eva Fernández, que sosté que l’indigent va morir “de misèria”, va indicar que una ciutat com Barcelona “no pot permetre’s la impassibilitat davant d’aquestes situacions”. En un comunicat fet públic ahir la FAVB demana al consistori que “no se’ns amagui la pobresa, sinó que s’hi lluiti en contra” i va expressar el seu temor que aquest tipus de barraquisme s’estigui estenent a la ciutat. No obstant, la FAVB va admetre que, de moment, no ho poden demostrar.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)