immigració

Creix la sospita de vaixells que arrosseguen pasteres

Grans embarcacions remolcarien les petites de Mauritània cap a les Canàries Espanya contracta un satèl·lit per vigilar la costa Més acords de repatriació amb països africans

Avui, 16-05-2006

Mentre no deixen d’arribar immigrants a les Canàries, creixen les sospites que una xarxa organitzada arrossega les embarcacions que surten de la costa mauritana i les deixa a prop de l’arxipèlag. “Per ara no en tenim cap prova, però sí molts indicis que ens fan suposar que reben una ajuda a alta mar”, va apuntar ahir el portaveu del govern canari, Miguel Becerra.

L’indici principal és que el cap de setmana van arribar gairebé un miler de sense papers a les Canàries en un estat de salut que, segons les autoritats de l’arxipèlag, no denotava els set dies de navegació que s’han de superar per anar del continent africà fins a Tenerife en les tradicionals embarcacions de pescadors mauritans que s’han convertit en les noves pasteres. Becerra va assenyalar també que les pasteres arriben tan carregades de persones que ni tan sols hi caben aliments i combustible per superar els dies de viatge.

La hipòtesi és, per tant, que el nou camí de sortida d’immigrants subsaharians des de Mauritània cap a Europa busca formes de traslladar cada cop més gent: se sospita que grans vaixells remolquen les pasteres o bé que els immigrants viatgen en aquests vaixells grans i són traslladats a les embarcacions més petites ja a prop de les Canàries.

La vicepresidenta del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, també va dir ahir que “no és descartable” l’ús de remolcadors que els aproximin al destí, si es consideren les grans distàncies entre el punt de sortida i el d’arribada. “És per això – va argumentar – que hem de tenir informació puntual i reforçar les tasques de control i de vigilància”.

Entre les mesures que ahir va anunciar De la Vega destaquen reforçar la vigilància aèria i marítima, ampliar els serveis d’intel·ligència, contractar un satèl·lit i desplegar aquesta mateixa setmana un nou dispositiu de control naval. Aquestes mesures, a més, aniran acompanyades d’una “ofensiva diplomàtica” als països africans d’on surten les pasteres i acords de readmissió amb Ghana, Senegal, Mali, Cap Verd i Camerun.
 
Responsabilitats

El col·lapse que pateixen les Canàries es va tractar ahir a la Unió Europea: el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, va demanar ajuda a la Comissió Europea per controlar la immigració. Espanya considera que la situació s’ha d’encarar amb “responsabilitat compartida” i sensibilitzant els països d’origen.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)