Washington enviarà soldats a la frontera amb Mèxic

Uns 10.000 efectius de la Guàrdia Nacional tindran com a objectiu controlar l'entrada d'immigrants des del sud Bush fa una intervenció televisiva per explicar les seves propostes en matèria d'immigració

Avui, 16-05-2006

Els Estats Units tenen previst enviar al voltant de 10.000 membres de la Guàrdia Nacional a la frontera amb Mèxic per combatre l’entrada d’immigrants indocumentats. Els soldats es desplegaran en quatre Estats – Califòrnia, Texas, Nou Mèxic i Arizona – però no podran practicar arrestos, ja que “no tindran responsabilitats ni atribucions policials”, segons va avançar ahir un portaveu de la Casa Blanca.

Aquesta és una de les mesures en política migratòria que el president George W. Bush va anunciar anit en un discurs televisat. Tot i que la Casa Blanca diu que no es tracta “d’una militarització de la frontera sinó de donar suport als efectius actuals temporalment”, el cert és que el desplegament de les tropes al llarg dels 3.200 quilòmetres de frontera no ha agradat al president mexicà Vicente Fox, que diumenge va trucar a Bush per expressar – li la seva preocupació.

Segons va indicar el govern mexicà, el president nord – americà va assegurar que només es tracta d’un “suport administratiu i logístic”. Els soldats de la Guàrdia Nacional, molts dels quals lluiten ara a l’Iraq, donaran suport a les unitats de la Patrulla de Fronteres, que l’any passat van detenir més d’un milió d’immigrants que intentaven entrar il·legalment als Estats Units. La seva feina inclourà tasques de vigilància, construcció i transport.
 
Crítica demòcrata

Ja abans d’anunciar oficialment el desplegament de les tropes, alguns senadors demòcrates declaraven ahir que la mesura només tenia motivacions polítiques i es mostraven preocupats de les seves intencions. “Bush ha arribat tard al debat i és una mica sospitós que anunciï això precisament ara”, declarava el senador demòcrata per Nevada Harry Reid. Ahir el Senat va reprendre el debat de la polèmica reforma migratòria.

La reforma de les lleis migratòries dels Estats Units és un dels principals reptes als quals ha de fer front Bush. El debat migratori ha posat en evidència la divisió del Partit Republicà, ja que l’ala dura reclama mesures més fortes per fer front a l’entrada d’immigrants des del sud. Per explicar aquestes mesures i en un intent de combatre la seva caiguda de popularitat – es troba ja en el 29% – , Bush va fer ahir a les 8 del vespre (matinada a Catalunya) una aparició pública des del Despatx Oval que va ser difosa per televisió. Bush aposta per un programa de treballadors convidats que no té el suport d’alguns membres del Partit Republicà, que temen que sigui una porta oberta a una futura amnistia. El discurs televisat del president nord – americà arriba setmanes després que un milió d’immigrants participessin en manifestacions massives per tot el país per demanar la seva regularització.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)