Demanden Trump per haver declarat l’emergència nacional

Avui, , 20-02-2019

Donald Trump ho va predir. I tal dit, tal fet: la matinada d’ahir, una coalició de setze estats dels EUA –tots estan governats pels demòcrates, excepte un, Maryland– va posar una demanda contra el president per intentar bloquejar la declaració d’emergència que el mandatari havia decretat divendres passat per accelerar la construcció del mur a la frontera amb Mèxic.

La demanda judicial es va presentar quan als Estats Units encara se celebrava el festiu del Dia del President, en honor de George Washington. L’objectiu és aturar als jutjats que Trump pugui moure fons federals dels departaments de Defensa i el Tresor cap a la construcció del quilomètric mur que vol erigir, símbol de les polítiques antiimmigració del seu mandat, sense l’aprovació del Congrés.

Pels demandants, el president “ignora de manera flagrant la separació de poders fonamental descrita en la Constitució”, en què clarament es dona el poder dels diners al legislatiu. I ho fa per donar resposta a una “crisi manufacturada” per la Casa Blanca, que ha qualificat d’emergència nacional per a la seguretat dels EUA el fals augment de l’arribada d’immigrants a la frontera sud i les “riuades” de drogues que entren al país des de Mèxic.

“Sap que no hi ha cap crisi a la frontera, sap que la declaració d’emergència està injustificada, i admet fins i tot que perdrà als tribunals”, va recordar el fiscal general de Califòrnia, Xavier Becerra, líder del grup que ha tornat a posar una política de Trump als jutjats.

Becerra feia referència a les paraules que el mateix president va pronunciar en l’anunci de la mesura, la predicció –que s’ha complert– que seria demandat per Califòrnia i altres estats governats pel Partit Demòcrata. L’auguri següent és que el tribunal d’apel·lacions del districte novè, amb seu a San Francisco, bloquejarà l’acció presidencial.

No seria la primera vegada: ja ha estat font dels pitjors maldecaps judicials del president. Allà es va bloquejar fins a tres vegades el vet migratori a nacionals de països de majoria musulmana, així com la intenció de posar fi al programa de protecció a la deportació dels anomenats dreamers, joves sense papers criats als EUA des de petits.

A banda de la base d’inconstitucionalitat de la declaració, posen en qüestió el concepte d’“emergència” en si, i més després que Trump confessés que només va signar el decret per accelerar la construcció del mur, no pas perquè fos necessari. “L’evidència són les mateixes paraules del president”, va assenyalar Becerra.

També es posa de manifest que la construcció del mur afectaria diversos ecosistemes, una base que ja ha estat descartada per alguns tribunals, que han donat llum verd a l’omissió del compliment d’una sèrie de lleis mediambientals en zones de la frontera per construir la tanca.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)