Trump demana el mur per aturar la “crisi humanitària”

Avui, , 10-01-2019

El discurs a la nació de dimecres a la matinada del president dels EUA, Donald Trump, no va canviar gens ni mica la batalla sobre el mur a la frontera amb Mèxic, cosa que aboca el país a mantenir una lluita política sense final i a perpetuar un tancament del govern federal que va pel camí de superar tots els rècords d’inactivitat.

Trump va utilitzar el missatge en horari de màxima audiència per reafirmar la posició sobre la “creixent crisi humanitària i de seguretat” que, en la seva opinió, es viu a la frontera sud. Una crisi “de cor i ànima” que només es resoldrà amb la construcció del mur de gairebé 5.000 milions d’euros, utopia ara impossible. “Es tracta d’escollir entre el que és correcte i el que està equivocat, entre la justícia i la injustícia”, va argumentar. El president es manté tossut tot i l’estancament en les negociacions amb els demòcrates, que es neguen a donar ni un cèntim.

Trump no va presentar cap novetat en la seva posició, en un discurs que va tenir les mateixes mentides i falsedats de sempre: la criminalització constant dels immigrants, la desinformació sobre el que passa a la frontera, i la poca precisió en les dades sobre tràfic de drogues.

El primer discurs des del Despatx Oval de la presidència de Trump, de només vuit minuts, va ser només la presentació en prime time de les diferències de parer entre el president i els demòcrates, que van respondre amb el mateix argument que fa setmanes que defensen. “Ha apel·lat a la por i no a les dades, a la divisió i no a la unitat”, va rebatre el líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer. “Reobri el govern i podrem treballar per resoldre les nostres diferències”, va exigir. La nova presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, va afegir – se a la reclamació: “Deixi de tenir el poble nord – americà segrestat, aturi la fabricació d’aquesta crisi.”

L’estancament de les posicions dels dos bàndols no fa augurar cap canvi immediat. Ahir Trump va haver d’anar al Congrés a tallar la sagnia de desercions republicanes que li exigeixen que reobri el govern, mentre el país s’aboca inexorablement al fet que aquest divendres superi el rècord de dies sense finançament del govern federal, en un tancament que ja dura 20 dies.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)