Una majoria de països adopta a Marràqueix el primer gran pacte intergovernamental sobre immigració

Avui, , 10-12-2018

Una majoria de països han adoptat aquest dilluns a Marràqueix el primer pacte sobre immigració acordat entre governs de tot el món i promogut per l’ONU, segons ha anunciat el ministre d’Exteriors marroquí, Nasser Bourita a l’inici de la conferència sobre immigració que acull el Marroc durant dos dies. El Pacte global per una migració segura, ordenada i regular és la culminació de 18 mesos de debats i negociacions entre els estats de les Nacions Unides i altres actors. Tot i que no és vinculant, alguns estats que van donar – hi suport durant les negociacions han seguit l’exemple dels Estats Units de Donald Trump i se n’han desmarcat.

El pacte consta de 23 objectius per gestionar millor la migració a nivell local, nacional, regional i global. Entre aquests, hi ha el de reduir “els riscos i vulnerabilitats” a les quals s’enfronten els migrants en les diferents etapes de la migració oferint “atenció i assistència”.

Països com Àustria, amb membres d’extrema dreta al govern, es desvinculen del pacte, que persegueix un enfocament global sobre la immigració basat en els principis de “no discriminació i drets humans”.

Durant el discurs inaugural a la conferència que els líders mundials celebren a Marràqueix, el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha demanat “no sucumbir a narratives de la por” i fer front al racisme i la xenofòbia.

“És cert que alguns estats no són amb nosaltres avui”, ha reconegut. Amb tot, Guterres espera que “vegin el valor del pacte per a les seves societats i s’hi adhereixin”. La conferència finalitza oficialment dimarts i compta amb l’assistència, segons Nacions Unides, de caps d’estat i de govern i representants de més de 150 països.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)