Un antic líder del Ku Klux Kan aplaudeix els resultats de Vox a Andalusia

Avui, , 04-12-2018

Un antic líder del Ku Klux Klan, David Duke, s’ha afegit a la llista de dirigents de l’extrema dreta internacional que s’han afanyat a felicitar Vox per la seva irrupció electoral a Andalusia.

“La reconquista comença a les terres d’Andalusia i s’estendrà a la resta d’Espanya”, va celebrar Duke a les xarxes socials poc després de conèixer – se els resultats dels comicis andalusos, diumenge passat , en un missatge que traduïa literalment una piulada de Vox.

Duke, de 68 anys, és un conegut supremacista blanc, antisemita, neonazi i negacionista de l’Holocaust nord – americà. A mitjan anys 70 va ser un dels líders visibles del Ku Klux Klan en liderar una branca de l’organització a Louisiana. De fet, apareix com a personatge (interpretat per Topher Grace) a l’última pel·lícula del director de cinema Spike Lee, que explica la història d’un policia afroamericà que s’infiltra a l’organització racista liderada aleshores per Duke, al qual aconsegueix entabanar.

Entre el 1989 i 1992 va ser congressista a la cambra de Louisiana pel partit Republicà. Als anys 90 va ser candidat a governador d’aquest estat i també es va presentar al Senat i al Congrés. Va ser aspirant a les primàries a la presidència dels Estats Units en dues ocasions per dos partits diferents, demòcrates i republicans.

Actualment està retirat de la política institucional però és molt actiu a les xarxes socials com a agitador d’ultradreta. Tot i que en el passat es va distanciar dels Republicans, en diverses ocasions ha manifestat la seva admiració per l’actual president nord – americà, Donald Trump.

L’agost passat va participar a la marxa de supremacistes blancs a Charlotesville, un convocatòria que va derivar en enfrontaments amb manifestants de signe contrari i en la una dona va morir en ser atropellada deliberadament per un simpatitzant d’extrema dreta. Una trentena de persones van resultar ferides en els enfrontaments.

A banda de la seva dilatada carrera política i d’activista de la dreta radical, Duke també ha tingut una llarga sèrie de problemes amb la justícia. El 2003 va ser condemnat a quinze mesos de presó per estafar als seus seguidors i a l’hisenda. El 2009 va ser detingut a la República Txeca per enaltiment del nazisme, tot i que va ser alliberat dies després amb la condició d’abandonar immediatament el país. El 2013 va ser expulsat d’Itàlia, on residia feia un any i mig, després que la policia d’aquell país detectés que Suïssa havia emès un veto d’entrada a l’espai Schengen contra ell.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)