La dreta irromp a Andalusia

Avui, , 03-12-2018

Una coalició de forces de dreta, amb els ultradretans i xenòfobs de Vox inclosos, podrà governar Andalusia a partir d’ara i posar fi així als més de 35 anys de domini socialista a la comunitat. Els resultats d’ahir no deixen lloc a cap dubte i, malgrat que ara s’obre un període de negociació, sembla evident que ni Cs, ni el PP, ni encara menys Vox, deixaran passar l’oportunitat de foragitar els socialistes de la Junta. La composició del nou Parlament andalús obre un gran interrogant també a escala estatal de cara a les eleccions europees i a les municipals i autonòmiques del mes de maig de l’any vinent.

Dels resultats d’anit se’n desprenen dues grans sorpreses. La primera és la gran davallada del PSOE, que perd el govern en obtenir el seu pitjor nombre de diputats a la comunitat en tota la història. L’escàndol dels ERO, amb centenars de milions d’euros malversats, les lluites internes en el partit, però també el fet d’haver governat amb Cs, són algunes de les causes que explicarien la derrota socialista. Una derrota de les esquerres que ha agreujat la davallada, tot i que més minsa, d’Adelante Andalucía, coalició al voltant de Podem.

La segona sorpresa és la irrupció de Vox, la força ultradretana, amb un resultat espectacular. És una entrada que lliga amb les que hi ha hagut en molts altres països europeus i que afegeix greus motius de preocupació sobre l’esdevenir democràtic d’un Estat espanyol amb molts dèficits en camps tan claus com la justícia. L’anticatalanisme de la campanya de Vox, però també del PP i de Cs, segur que ha estat clau en l’augment de la dreta. Un “«A por ellos!»” que fins ara s’havia sentit al carrer, però que aviat potser sentirem des del govern andalús.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)