Nova ofensiva d’Itàlia contra les ONG que salven vides al Mediterrani

Avui, , 21-11-2018

Des de fa uns dies, Itàlia viu una batalla mediàtica sobre com afrontar la gestió dels residus, que enfronta tothom amb tothom. Tant el govern amb l’oposició, com els partits de l’executiu entre ells. I, també, les autoritats locals meridionals amb les del nord, que es neguen a incinerar residus contaminants provinents del sud del país.

En aquest context, ahir es va fer públic que la fiscalia de Catània, a Sicília, acusa les ONG de tractament il·legal de residus tòxics. Hi ha 24 persones investigades, la majoria personal de Metges Sense Fronteres (MSF). A més, s’ha ordenat que si el vaixell de rescat Aquarius, ara al port de Marsella, entra a Itàlia, sigui immobilitzat.

L’acusació consisteix a afirmar que la roba vella que duien els immigrants i refugiats a bord de l’Aquarius, així com les restes de menjar i de material sanitari, podrien estar contaminades de meningitis, VIH, tuberculosi i sarna, entre d’altres. Segons la fiscalia siciliana, aquests residus haurien estat etiquetats il·legalment com a “especials” en comptes de “tòxics”.

La investigació la du a terme la guàrdia de Finances i la policia estatal, que han informat que la nau Aquarius, gestionada per les ONG Sos Méditerranée i MSF, hauria “tractat il·legalment residus en 44 ocasions, per un total de 24.000 quilos”. Per això, MSF ha d’afrontar una multa de 460.000 euros i se li han bloquejat comptes a Itàlia.

Els professionals que s’ocupen d’evitar la propagació de la sida han posat el crit al cel davant l’afirmació de la fiscalia que els vestits fets servir pels immigrants rescatats podrien estar contaminats amb el VIH i, per tant, ser considerats “tòxics”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)