Topada amb l’Estat pels fons per atendre els Mena

Avui, , 19-10-2018

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social té previst aprovar a finals d’aquest mes d’octubre o com a molt tard a començaments de novembre el reial decret que ha de definir els paràmetres pels quals es repartiran els 40 milions d’euros que s’han de distribuir entre les comunitats autònomes per fer front a l’increment d’arribades de menors immigrants no acompanyats (Mena). La filtració d’un esborrany del text d’aquest reial decret publicada pel diari El País ha posat en alerta el Departament d’Afers Socials i Famílies, que ja ha criticat que l’assignació de recursos s’està fent en funció d’un registre d’arribades que algunes ONG ja han denunciat que no està actualitzat, en lloc de fer – ho en funció dels menors que les comunitats estan acollint realment.

Afers Socials tem que, si el ministeri aplica els barems en funció de les seves dades –calcula que dels 11.000 menors que han arribat a l’Estat, Catalunya n’ha acollit un 2,45%–, només acabarà rebent uns dos milions dels 40 milions promesos per al conjunt de l’Estat.

La direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia), rebutja que el criteri sigui el registre d’arribades i insisteix que el ministeri ha de tenir en compte que actualment s’estan atenent 2.800 menors als centres d’acollida.

La topada entre el Ministeri i Afers Socials és deguda a una quantificació diferent dels menors. El ministeri, segons l’esborrany publicat, considera que Catalunya va registrar el 2017, 805 acolliments. La Dgaia, en canvi, sosté que van arribar 1.499 menors, dels quals 1.153 van ser acollits en el sistema de protecció, ja que alguns van complir la majoria d’edat i altres van continuar el seu procés migratori.

Però la xifra que més indigna la Dgaia és la que fa referència al 2018. Afers Socials i Famílies assegura que entre l’1 de gener i el 30 de setembre han arribat a Catalunya uns 2.500 menors no acompanyats. En canvi, les xifres que figuren a l’esborrany del ministeri redueix aquest nombre a 269, la diferència entre els 1.074 que reconeix actualment el ministeri per a Catalunya i els 805 que constaven en el registre de l’any passat.

En funció d’aquestes xifres, el ministeri entén que Catalunya gestiona només el 2% de les entrades d’immigrants que arriben a la península i, per tant, sempre segons l’esborrany que ahir no va ser confirmat pel ministeri, li correspondrien uns dos milions d’euros, una xifra que Afers Socials considera del tot insuficient per donar una resposta als joves.

Fonts del Ministeri de Sanitat van insistir ahir que “de moment no s’ha donat cap xifra” i que “en les pròximes setmanes es reunirà el Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)