La UE busca pactes amb la Lliga Àrab per blindar-se contra la immigració

Avui, , 20-09-2018

El club europeu estudia teixir noves aliances amb els països àrabs per blindar – se contra la migració. Aquest tema centra la primera cimera informal sota la presidència europea d’Àustria que comença avui a Salzburg, i Brussel·les comença a detallar el seu pla d’externalització del control dels fluxos d’immigrants i refugiats plantejant – se reforçar la seva relació amb la Lliga Àrab mitjançant el règim autoritari egipci d’Al – Sisi.

Les capitals europees justifiquen aquesta política exterior amb un discurs contradictori, que parla sobre una crisi migratòria però, alhora, reconeix que el nombre d’arribades és el més baix des del 2015. Avivada per l’entrada de partits xenòfobs al govern austríac i italià, l’agenda migratòria cada cop domina més el debat polític dins el bloc europeu i, fins i tot, l’exporta. Així, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va proposar ahir, durant el sopar informal de caps d’estat i de govern, celebrar una cimera entre la Unió Europea i la Lliga Àrab al Caire al febrer.

Amb aquesta reunió d’alt nivell, Tusk vol “intensificar la cooperació amb els països del nord d’Àfrica” en l’àmbit migratori, malgrat que aquesta organització regional inclou països més enllà de l’arc mediterrani, com per exemple l’Iraq o l’Aràbia Saudita.

Sobre la dimensió interna d’aquesta “crisi”, s’espera que els líders també discuteixin avui sobre la proposta de la Comissió Europea per reforçar el mandat de Frontex i crear una guàrdia fronterera europea.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)