Es disparen les denúncies d’odi per orientació política

Avui, , 14-09-2018

El nombre d’atestats policials de delictes per discriminació per motiu de l’orientació política s’ha disparat a Catalunya: l’any passat van sumar 121 casos (del total de 393 denúncies d’odi), mentre que el 2016 van ser – ne 54. Aquest augment del 124% és degut a “l’elevada politització d’una part de la societat catalana” arran del procés polític d’independència “de ruptura constitucional materialitzat el setembre del 2017”, afirma el fiscal coordinador del servei de delictes d’odi a Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, en la seva memòria, difosa ahir.

Aguilar assenyala, a més, que l’orientació política és el segon motiu de discriminació registrat tant en atestats policials com en procediments judicials. Així, dels 291 procediments judicials iniciats el 2017 per delictes greus i lleus, en 59 casos la discriminació va ser per orientació política. El mes de novembre del 2017 és quan es van concentrar més denúncies: 35 per orientació política.

La primera causa de discriminació a Catalunya és per motiu ètnic i de l’origen de la persona (34%); la segona, l’orientació política (31%), i la tercera, l’orientació sexual de la persona (22%). El fiscal també destaca un increment del nombre de denúncies per agressions i discriminació a població musulmana, una tendència en augment altres anys, i que es va incrementar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost passat, sosté el fiscal Aguilar. Les lesions i les amenaces són els delictes dominants en què s’hi afegeix l’agreujant de discriminació. La majoria d’aquests delictes es cometen de forma presencial (87% dels casos), seguida per les xarxes socials (8%) i internet (5%).

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)