COL·LECTIUS

Una de cada cinc dones ha patit assetjament sexual a la feina en l'últim any

Les catalanes són les més assetjades A l'Estat, 1,2 milions de dones pateixen aquesta conducta

Avui, 27-04-2006

Un 22,2 per cent de les dones que treballen a Catalunya ha patit assetjament sexual a la feina en l’últim any. Aquest és el resultat d’un estudi que l’Institut de la Dona ha realitzat a nivell estatal. Les catalanes són les que pateixen més assetjament sexual de l’Estat – la mitjana està en el 14,9% – . Euskadi és el territori menys afectat per aquest tipus de comportament, ja que només un 6,5% de les treballadores el pateix.

Cal destacar, però, que es tracta de xifres d’assetjament tècnic, situacions patides per les dones al treball independentment del que entenguin com a assetjament, i no d’assetjament declarat, aquell considerat com a tal per les dones. De fet, el 14,9% baixaria a només el 9,9% si es comptabilitzés l’assetjament declarat.

L’anomenat assetjament tècnic és, segons la secretària de Polítiques d’Igualtat, Soledad Murillo, “més comú” i considera, per exemple, que els acudits o els comentaris de contingut sexual i les mirades insinuants són formes d’assetjament. En total, a l’Estat el pateixen 1.200.000 dones.
 
Greus i molt greus

De tota manera, els graus d’assetjament són molts. Una conducta greu és aquella en què hi ha peticions obertes de relacions sexuals sense pressions o demanar relacions després d’un trencament emocional recent. Un 4% de les treballadores pateix aquest tipus de pressions greus.

Encara hi ha, però, un tram del 2% de dones que pateix més vulneracions de la seva intimitat. En aquest cas es considera una conducta molt greu fer petons i abraçades no desitjades o realitzar actes sexuals sota pressions.
 
Homes casats

El perfil de les dones que pateixen aquest comportament és d’una soltera de 34 anys, i qualificada. Tot i això, el grup que més directament en pateix les conseqüències és el de les immigrants extracomunitàries. En la majoria dels casos l’assetjador és un company de feina (58,8%), tot i que els superiors o els clients també actuen com a tals. El perfil masculí d’assetjador greu o molt greu és el d’un home casat i amb fills, amb poder mitjà a l’empresa.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)