Acord d’Alemanya, Itàlia i Àustria per blindar les fronteres externes de la UE

Avui, , 13-07-2018

S’intensifica la dinàmica de pactes al marge de la UE després del principi d’acord en l’última cimera europea per externalitzar la gestió dels fluxos migratoris cap a territori europeu. Alemanya, Itàlia i Àustria van pactar ahir de manera trilateral augmentar la col·laboració per blindar les fronteres externes del bloc europeu davant l’arribada de persones refugiades i immigrants. I ho van fer deixant al marge els seus socis europeus. Aquests ministres de l’Interior de línia dura i discurs antiimmigratori es van reunir ahir a Innsbruck, on se celebrava una trobada informal de la UE d’àmbit ministerial sobre afers interns, per discutir de manera separada la qüestió migratòria i fronterera.

La seva idea amb el pacte a tres bandes és reduir “en la mesura del possible a zero” l’arribada d’immigrants a territori europeu, però els detalls sobre què implicarà exactament no van transcendir. Segons el xenòfob ministre italià, Matteo Salvini, aquests països treballaran conjuntament per disminuir les sortides de persones cap a la UE i els desembarcaments. El també ministre d’extrema dreta, l’austríac Herbert Kickl, va afirmar que amb la trobada d’avui volen enviar “un missatge clar” a les persones que volen emigrar al vell continent en el sentit que no podran “trepitjar territori europeu” si “no tenen dret a protecció”. El responsable d’Interior d’Àustria ha arribat a demanar en els últims dies que s’impedeixi demanar asil dins la UE i que els estats membres puguin escollir refugiats en camps externs. Per la seva banda, l’homòleg alemany va avançar que pretenen tancar acords addicionals amb Itàlia, Grècia i Àustria abans de l’agost perquè acceptin els sol·licitants d’asil actualment residents a Alemanya que es van registrar primer en aquests països.

Al tens debat intern del bloc europeu ahir s’hi va sumar un incendiari outsider. Des de la capital de la UE Donald Trump no va perdre l’ocasió de ficar cullerada en la crisi política europea sobre la gestió dels demandants d’asil i dels immigrants. “La immigració s’està apoderant d’Europa”, va afirmar el president dels EUA, que va arribar a la Casa Blanca prometent la construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic per bloquejar l’arribada de persones. Trump va presumir a la roda de premsa posterior a la cimera de l’OTAN de la popularitat de la seva política migratòria. “Vaig guanyar les eleccions per la immigració i Conte va guanyar per les seves idees sobre migració”, va dir sobre l’arribada al poder de l’actual primer ministre italià.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)