Manifestació a Barcelona contra els abusos que pateixen les temporeres de Huelva

Centenars de persones surten als carrers del centre de la capital catalana, al mateix temps que les jornaleres d'Andalusia, per demanar condicions de vida digna per les persones migrants.

Público, públic, 17-06-2018

Dones dels col·lectius solidaris amb les jornaleres de Huelva han encapçalat la manifestació que ha tingut lloc a Barcelona per donar suport a la mobilització contra l’assetjament i l’explotació denunciats per aquestes treballadores del camp.

Una marxa convocada des de l’assemblea que es reuneix a les antigues dependències de l’Escola Massana, on es manté la principal de les tancades de reivindicació dels drets de les persones migrants. Un col·lectiu de dones marroquines, en contacte amb les temporeres de Huelva, van informar sobre els abusos que pateixen, tant laborals com sexuals, i els tancats van decidir sortir al carrer aquest diumenge, al mateix temps que les jornaleres, sindicalistes i activistes la mateixa ciutat de Huelva. Durant aquesta setmana i per mateix diumenge hi havia convocatòries de suport a les temporeres marroquines a ciutats andaluses com Almeria, Granada i Tarifa, i a diferents poblacions de la resta de l’Estat, com Càceres, Badajoz, Mèrida, Eltx, Cartagena, Madrid, Salamanca, Bilbao, A Coruña i Pola de Siero. Manifestacions pels drets de les persones migrants que han coincidit amb l’arribada a València de les que va rescatar del mar el vaixell Aquarius,

A la capital catalana, centenars de persones s’han concentrat a la plaça Universitat i han marxat en primer lloc fins la seu del departament d’Agricultura i després fins a la plaça de la Gardunya. Les manifestants han expressat amb pancartes i crits el seu rebuig a les deportacions de temporeres, han reclamat el tancament dels CIE, la desaparició de les tanques a les fonteres, la derogació de la Llei d’Estrangeria i una normativa que permeti mantenir una vida digna a les persones migrants.

Però a més de solidaritat amb les treballadores de Huelva i de les reivindicacions dels “sense papers”, també s’ha parlat sobre la situació dels jornalers a Catalunya, Davant la conselleria d’Agricultura, per exemple, s’ha exigit la creació d’un Consell regulador “que garanteixi que la fruita ha estat recollida respectant els drets de les treballadores i treballadors del camp”.

Ha estat, a més, una marxa de caràcter clarament feminista, protagonitzada per dones, on s’han pogut sentir tot sovint els crits contra la lògica del capitalisme i del sistema patriarcal.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)